Kek P értékelése


>!
Kek P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Nos, azt hittem, olvastam már e könyvet, mert a Felnőtteknek írtam-ban volt belőle pár részlet… De azért megnéztem a kötetet, s rájöttem, hogy sok-sok van még benne azokon kívül is. Szóval, nekifogtam „újra” – és nem bántam meg, mert az egyszer már olvasottakat jól esett újrázni vagy nagyobb léptekkel át-átfutni, a későbbi válogatásba meg be nem kerültekkel ismerkedni. Nos, alapvetően nem szeretem ezt a fajta kétoldaliságot, mikor egy adott személy beszél másképpen a helyzetből adódóan ugyanarról a dologról. Az oké, hogy 2 szereplő másképp vélekedik ugyanarról – és én ezt szoktam érteni azon, hogy nézzünk meg valamit a 2 ellentétes oldalról is, ez közel áll hozzám, és szokott segíteni a helyzet kelezésében, megértésében. De ez a köpönyegforgató, a személyiség simolékonyságáról árulkodó felszínes duma engem nem megnevettet, hanem elszomorít. Ezért nem tetszettek a könyvben lévő írások maradéktalanul, noha tudom, hogy az élet sok ilyent produkál, valamilyen szinten általánosítható is…, de akkor is, mégis!


Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Milyen lemezek ezek? És miben különbözik az egyik oldaluk a másiktól? Hát nézzük csak. A lemez egyik oldalán például ez áll:
(A feleség szövege este otthon.)
„Hát vedd már egyszer tudomásul, hogy éppen olyan dolgozó ember vagyok, mint te! Csakhogy én reggel ötkor kelek, lerohanok kifliért és tejért, és keltek mindenkit, és felhozom az újságot és reggelit adok és uzsonnát csomagolok, és kiszellőztetek és beágyazok, hogy mire munkába indulok, már alig állok a lábamon, és ledolgozom a nyolc órát, aztán bevásárolok, cipekedek, főzök és mosogatok, és sose látom a krimi elejét de ha megkérdezem, hogy melyik volt az áldozat, akkor én vagyok, akkor én vagyok a hülye. Hát az is vagyok, legalább is ti annak néztek engem.”

Ugye mennyire igaza van? Csakhogy ezeknek a lemezeknek van másik oldaluk is. És a másik oldalon más a szöveg is. De az előadó ugyanaz.
Például:
(Ugyanaz a feleség, otthon a vendégeknek.) „Mi az, hogy győzöm? Ezt a kis vacsorát? Nincs ebben semmi boszorkányság. Délután, ha hazafelé jövök, úgyis útbaesik a hentes, a zöldséges…

Hát igen, vannak problémák, amelyekkel szembe kell néznünk… Erre vállalkozik Janikovszky Éva vidám „lemezgyűjteménye”.

Hirdetés