ponty értékelése


>!
ponty
John Williams: Butcher's Crossing

Felemás olvasmányélményem volt. A történet első részénél nem is kérhetnék jobb vadnyugati regényt. Ha akarom, akkor bizonyos szempontból a bölényvadászat Moby Dick-jét olvastam, hát, persze Moby Dick nélkül, kevésbé részletes, de azért így is éppen elég részletes bölényvadászati technikai segédlettel, és ha nem számolom egy legendás, dühös vezérbölény hiányát (mert itt a természet másféle büntetést tartogat az ember számára), akkor azért jó néhány összetevőt könnyen behelyettesíthetek. Őrült fővadász, kíváncsi újonc, nagy expedíció, még nagyobb tervek, végtelen préri, hosszú keresés, és némi háttérben meghúzódó bibliai vészjóslás.
Az író stílus tán nem annyira emelkedett, és nem is annyira csiszolt, de kit érdekel, ha a kissé sután hatásvadász leírások ellenére nagyon jól olvasható, tele van csendes feszültséggel, és a szereplők tökéletes kémiával működnek együtt. Szóval ezt mind nagyon élveztem. Aztán sajnos úgy féltávnál, mikor a regény elérkezett az első csúcspontjához, kiürült számomra a sztori, a szereplők kényszerpályára kerültek, és a végére tartogatott nagyjelenet ellenére sem épült fel bennem újra a feszültség. Én nem tartom kizártnak, hogy valaki végzetesen beleszeressen valamibe, ami nem feltétlenül szép vagy éppen romlásba dől már, különösen ha ez a valaki egy olyan könnyen befolyásolható ifjú, aki amúgy első látásra szokott szerelmes lenni (Ki szeretett valaha, s nem első látásra? :D), de ahhoz, hogy ezt igazán átérezzem és elfogadjam, Williams itt nem mutatott eleget a központi szereplőjéből.
Ezzel együtt nekem ez így is jobban tetszett, mint a Stoner.


John Williams: Butcher's Crossing

John Williams: Butcher's Crossing

A Stoner és az Augustus szerzőjétől

Amerika, 1873
Will Andrews nem a könyvek barátja. Vadságra, szabadságra, reményre, lendületre vágyik. Otthagyja a Harvardot, és nekivág a vadnyugatnak, hogy új életet kezdjen. Butcher’s Crossingban megismerkedik egy vadásszal, aki mesél neki a legendás bölénycsordáról, mely egy eldugott magaslati völgyben rejtőzik, és csak bátor, az őrültségig vakmerő férfiak lelhetnek rá. Will úgy dönt, ő is e férfiak egyike lesz, de a coloradói hegyekbe vezető hosszú út, az öldöklés, a közelítő tél, a sorozatos balszerencsék testben és lélekben egyaránt próbára teszik.