Miyako71  értékelése


>!
Miyako71
Constantinus A. P.: 2221

Constantinus A. P.: 2221 Szigorúan szabados viszonyok

A végéről kezdeném: az utolsó 10%-nyi oldalon azt hiszem elfelejtettem levegőt venni, szóval most kifúj, beszív… Huh… És akkor most kezdődjön a rendes értékelés.
Első könyves szerzőtől származik a történet, de ezt nem igazán mondtam volna meg róla, ha nem tudom. Kb. az első 20%-on érezni, hogy a stílus időnként döccen egyet, van néhány kifejezés, amik nagyon kilógnak a környezetből, különösen azoknak a szereplőknek a szájából, akitől elhangzanak spoiler. Utána szerencsére a szerző leszokik ezekről, nem akarja erőltetetten lazának beállítani a nagy felelősségű, fontos szereplőket.
A történet nagyjából a könyv 40%-ától kezdett el tényleg érdekelni. Addig sok volt a Matriarchátus bemutatása, a más rendszerekkel szembeni tökéletességének sulykolása spoiler, és csak azon gondolkodtam, vajon hova fog mindez vezetni. Aztán elkezdődtek a bonyodalmak, és onnantól kezdve mondhatni, nem volt megállás. Egy jól felépített, simán gördülő, sokszereplős összeesküvés-halmazzá válik a történet, ahol szinte a végéig nem tudhatjuk kik állnak ezek mögött – sem a jó oldalon, sem a rossz oldalon. Már ha egyáltalán tudjuk, melyik a jó oldal? A végén a megoldás is tetszett, semmi hókuszpókusz, varázsütésre megoldódó probléma, hanem itt is egy átgondolt, teljesen hihető megoldást ad a szerző, de azért bőven hagyja izgulni az olvasót.
A szereplőket sikerült jól megalkotni. Hús-vér emberek, bár spoiler. Lehet őket szeretni, és persze utálni is. Jellemfejlődés viszonylag kevés van, de ez a mű nem is erről szól elsősorban. Sokkal inkább egy görbetükör, amiben egy jövőbeli elképzelt társadalomban a jelenlegi társadalom hibái továbbra is jelen vannak (legfeljebb más formában), és ahol kiderül, hogy az emberiség legnagyobb problémája maga az ember, az ő gyarlóságaival. Mindezt azonban élvezetesen, kalandosan, izgalmasan fogalmazza meg, és az is jól szórakozhat, aki csak a sorokat akarja olvasni, meg az is, aki a sorok között is.


Constantinus A. P.: 2221

Constantinus A. P.: 2221

Európa, 2221. – Az elmúlt évszázadokban újra megjelent, és sebesen elterjedt egy ősi eredetű társadalmi forma, a Matriarchátus. Ennek köszönhetően a kétszáz éve már kiszorulni látszó európai őslakosok újra benépesítik a kontinenst, sőt megkezdődött új kirajzásuk. Az évszázadok során a matriarchata berendezkedés alapértékké vált, és már csak tankönyvekből, vagy a kisebbségi gettóként létező, lenézett lakónegyedek révén ismerik a „régi, páros világot”. A rendszer által eltartott nép élvezheti a stabil megélhetést, a szórakozást, a szexuális szabadosságot, cserébe csak néhány egyszerű szabályt kell betartania.

De a matriarchata szövetségek által uralt új világrend tényleg szilárd? Szétfeszítik-e az itt-ott keletkező repedések, vagy rugalmasan alakul, s alkalmazkodik? Kik dolgoznak érte, és kik ellene? A matriarchátus szabályaihoz igazodóan átrendezett Bécsben egy fiatalember a saját bőrén tapasztalja meg a kérdés valódiságát. Elpuhította a rendszer, amit kiszolgál és nagyra tart. Származásának köszönhetően magasra jutott, megvan mindene. De feltűnik egy lány, aki sok mindent megváltoztat. A véletlen küldte, vagy hátsó szándékok munkálnak? Ráadásul egy olyan év közeledik, melyet a matriarchátus urai legszívesebben kihagynának a naptárból.

Sokan szeretünk párkapcsolati témákról beszélgetni. Ebbe a beszélgetésbe kapcsolódik be a könyv, hisz párbeszédein át az olvasóval is beszélget, új szemszögből feszegetve ismerős témákat. Bonyolult viszonyok szövedékébe gabalyodhatunk bele ebben a párkapcsolati utópiában, a szereplőkkel együtt latolgatva férfi(ak) és nő(k) ideális együtt élésének lehetőségeit, azt, hogy mi az elfogadott és normális, és bízva abban, hogy mindenkinek létezik a számára legjobb lehetőség.

Hirdetés