Olympia_Chavez P értékelése


>!
Olympia_Chavez P
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Feszülten vártam, hogy milyen hatással lesz rám a könyv, mert egyrészt sok jót hallottam róla, és szeretek pozitív élményekkel gazdagodni ki nem?? :-)). Másrészt viszont kicsit aggódtam is, hiszen egy magyar író tollából kanyarított viking történettel álltam szemben, kíváncsian vártam mi sülhet ki belőle. A szerző nem árul zsákbamacskát, már az elején leszögezi, hogy ez inkább amolyan történelmi fantasy, és tényleg az. Az elején inkább több történelemmel, később viszont már sokkal több fantasy-vel.

A regény eleje kicsit döcögős volt, attól a magyarázó stílustól, amivel az események, párbeszédek megértéséhez elengedhetetlen fogalmakat, neveket ismertette a szerző, de ezt később szerencsésen levetkőzte magáról, és teljesen elmerült a történetszövésben. A saga irodalom és mitológia elemeit felhasználva, valamint a kelta mondakörrel kicsit megtámogatva egy igazán különleges hangulatú elbeszélést alkotott meg. Itt-ott csöppet overpoweredre sikerült a történet, ami engem egy picit sem zavart, elvégre viking harcosokról és nem a makkoshotykai hímzőkörről olvastunk egy utazós, bosszúállós, vérgőzös történetet, melyből a humor sem hiányzik. Gondolok itt elsősorban a némi áthallással, Kilgore hadnagy által klasszikussá tett mondat elhangzására.*

Bíró Szabolcstól eddig csak egy novellát sikerült elolvasnom, a Bíró Szabolcs – Nolik Antal – Michael Mansfield – Jonathan Cross – Angyal Sándor: Pokoli szimfóniák kötetben. Akkor elhatároztam, hogy ha módomban áll, több történetét is megismerem, mert szimpatikus az író stílusa, és az az erő, ami a történeteiből árad. Nos, Bíró Szabolcs neve mellé fölkerült még egy piros pont, uh. már ki is pécéztem magamnak a következő áldozatot. Felkészül: Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

* Apokalipszis most c. film ominózus mondata:
„Imádom a reggeli napalm illatát.” Csak a napalmot helyettesítsük sárkányvérrel. :-))

13 hozzászólás

Bíró Szabolcs: Ragnarök

Bíró Szabolcs: Ragnarök

Valamikor a IX. század elején egy csapat svéd viking útnak indul, hogy tűzön és vízen átkelve megbosszulja otthona elpusztítását. Mindnyájan emlékeznek még rá, mikor szűnt meg az élet egykor virágzó falujukban, Eldhärden és környékén: amikor Nídhögg, a fekete dög megjelent, mindent letarolt, majd eltűnt az ismeretlenbe.

Kilencujjú Gudleif és huszonkét vakmerő embere felkerekedik, hogy a Vågbrytare fedélzetén nekivágjon az ismeretlennek, megkeresse a szörnyet, és a saját fészkében végezzen vele. Útjuk ismeretlen vizeken, idegen földeken és éjsötét erdőkön keresztül vezet, miközben az ő nyomukban is ott liheg egy titokzatos, sebezhetetlen harcos, aki Tyr Pajzsát viseli.

Bíró Szabolcs, a magyar középkor megszállottja ezúttal tőle szokatlan témával lepi meg olvasóit: a Ragnarök történelmi alapokon nyugvó középkori fantasy, egy véres saga a bosszúról, a tűzről, és arról, hogy észak fiai gyakran keményebbek és kikezdhetetlenebbek, mint a skandináv acél.

Hirdetés