MrClee I értékelése


>!
MrClee I
Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság

Milliónyi kérdés merülhet fel a regénnyel kapcsolatban, ami végső soron lehet jó is, rossz is. Először is jó, mert az pozitívum, ha egy könyv vitaindítóként tud szolgálni, a benne feljövő gondolatok igazságtartamát meg lehet vizsgálni, az olvasót kíváncsivá, fogékonnyá teszi újra ismeretek megszerzésére. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy egy könyvnek minden igényt ki kell szolgálni, minden felmerülhető kérdésre választ kell adnia, más esetben a mű színvonaltalan. Mert hát úgy jó a történet, ha kerek. Az olvasó legyen olvasó, az író pedig író. Utóbbi ne kényszerítse arra az előbbit, hogy kitalálja a történet hiányzó darabkáit. Ha az olvasó ezt akarná, szempillantás alatt felcsapna írónak.
Ebben a regényben is éreztem ezt a homályt. Sok kérdésre nem kaptunk választ, nagyító alatt figyeltük a két főszereplő, s közben a körülöttük lévő világ mintha elpárolgott volna. spoiler
spoiler
Jó volt végre klasszikus, magyar szépirodalmat olvasni, jól megfért egymás mellett a filozofálás és a storytime.


Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság

Ambrus Zoltán: A tóparti gyilkosság

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tóparti gyilkosság rémes titkát sok hókuszpókusz, álarcos hűség-esküvés, a néma cimborák kéttagú társaságának megalapítása után beszéli el a fantaszta színész fiú barátjának, a töprengő, érzékeny lelkű, benyomásokra rendkívül fogékony, de ép, egészséges kis debreceni diáknak. Lóránt Agenor megölte Satopper Főbusz kapitányt, mert elrabolta nővére becsületét, rálehelvén szájára; egy parti padról taszította bele a tóba. Az elbeszélésnek ez a tetőpontja s egyik legszebb lapja Ambrus egész munkásságának: Flaubert-rel temperált Cervantes – Bourget tollából. Elején a verekedés kissé hosszadalmas; az író látható gyönyörűsége azonban, amellyel mellette időz, ellenállhatatlanul visz magával. A kötet e kisregény mellett Ambrus hasonló témájú gyönyörű elbeszélését, a Jancsi és Juliskát is tartalmazza.

Hirdetés