Dóri_42 MP értékelése


>!
Dóri_42 MP
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

A könyv kissé döcögősen indul, úgy éreztem, hogy a jelenkori elbeszélés elnagyolt lenne. Sokszor nem tudtam hová tenni, hogy pontosan mi is történik, hiszen az egyik pillanatban Zsuzsika kisírt szemeiről van szó, majd arról, hogy egyáltalán nem sírt, csak abban a pillanatban eredtek el a könnyei. Ám amikor visszacsöppenünk a 20. század eleji Budapestre egy csapásra megváltozik az írásmód. Mint, amikor addig-addig próbálgatja az ember a cipőket, míg meg nem találja azt, ami tökéletesen illik rá. Valahogy így éreztem én is, Hilda néni fiatalkora volt az a bizonyos üvegcipellő.

http://csakegypercre.blog.hu/2018/01/05/fabian_janka_az…


Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Buda egyik csendes utcájában áll egy omladozó ház. A homlokzati nagy erkély két oldalán egy-egy szépséges angyal magasodik, kezükben leeresztett pallos – mintha csak a házat vigyáznák mindenfajta veszedelemtől. Bizony, van is mitől óvni-védeni, mert le akarják bontani, hogy szállodát építsenek a helyére. A lakók azonban mozgalmat indítanak a patinás épület megmentésére, vezetőjüket, Zsuzsát pedig szoros szálak és emlékek fűzik a házhoz: annak idején, egyetemista korában rendszeresen látogatta ott a csaknem százéves Hilda nénit, aki elmesélte neki az életét.
Paál Hildának szavai életre keltik az 1910-es éveket, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Hilda, Klári, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás, és persze a szerelem, valamint az elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. Az angyalos ház azonban titkokat is rejt: az egyik emeleti lakásba rejtélyes új lakó költözik, és esténként különös vendégek fordulnak meg nála. A lányokat furdalja a kíváncsiság, és amikor nyomozni kezdenek, akaratukon kívül még a kor politikai cselszövéseibe is belekeverednek.
A ház története ezzel nem ér véget, tovább folytatódik-bonyolódik a kötet végére beillesztett két novellában. A Karácsony a ligetben egy félszeg, édes-bús, tragédiába torkolló szerelmet idéz, a Rozmaring pedig a némafilm korának Amerikájába, a Broadway színpadjaira és a New York-i filmstúdiókba vezeti a regény egyik szereplőjét és az olvasót.

Hirdetés