makitra P értékelése


makitra P>!
Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Ritkán olvasok olyan könyveket, amiken érződik, hogy egy másik kor terméke… Claire Kenneth azonban le sem tagadhatná.

Nincs más szavam az Éjszakai Kairóban jellemzésére, mint hogy ártatlan. Hiába íródott a II. világháború után, mégis hiányzik belőle a cinizmus. Benne van az elválás, az elmúlás fájdalma, de a hit is. Hit a szerelemben és a szépségben. Ami egy ponyva esetében mégsem kevés.

Ugyanakkor persze giccses, romantikus és felszínes, ahol a hősöket csak a kinézetük és pár odavetett szó jellemzi, és ahol a rosszak mindig megbűnhődnek. De hogy jobban fájjon az olvasó szíve, a jók sem nyerik el a jutalmukat. Ahol a főszereplő férfi minden becstelensége ellenére sem lesz rossz, mert a szerelem mindent megtisztít. Ponyva, no.

De ami mégis kiemeli ebből az a miliő ábrázolása. A háború kitörése előtti napok feszültsége és az azt megelőző dekadencia éles és átélhető ellentétben tűnik fel. Izgalmas a kevés magyar íz és az írónő személyének utánaolvasva abszolút érthető is. Igaz, pár nap múlva nem fogok rá emlékezni, de amíg olvastam, jól szórakoztam. Ha a helyén kezeljük, megvannak az értékei.


Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Claire Kenneth: Éjszaka Kairóban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az Éjszaka Kairóban az elmúlt évtizedekben sem vesztett varázsából, romantikájából, izgalmas, fordulatos meseszövése változatlan élményt jelent. Hősnője Anna, a szép magyar asszony, gazdag svéd férjével érkezik Egyiptomba. 1939-ben itt állomásozik az angol Gold Stream Gárda, s George Dowery, a délceg gárdakapitány beleszeret Annába. A többi szereplő: Barbara, a szeretőit váltogató angol ezredesné, Mirjam, a félvér lány, Zilahy Zoltán, a fiatal magyar orvos és társaik… sorsukat a második világháború kitörése dönti el. A nemzetközi légkörben még zajlik a fényűző élet, Faruk király nyári palotájában garden party van, de Ras el Tinben az angol flotta már bevetésre kész, és McCornik ezredes még nem is sejti, hogy barátnője, Lili Lane – nemcsak énekesnő… Az Éjszaka Kairóban lebilincselő regény, és egyben érdekes kordokumentum is.

Hirdetés