Georginanéven P értékelése


>!
Georginanéven P
Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Finom, érzékletes, aprólékos és szabályos rendben felépülő, mint maga a természet és annak változásai, amelyekkel összefonódott ez az írás. Tipikusan japán az a finomkodó, már-már kimódolt érzelmesség, amivel megszólítják, kezelik egymást a szereplők. Szépséges volt olvasni és beleolvadni a textil- és tájmintákba. Emésztgetést igénylő kisregény.


Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Virágzó cseresznyefák, parkok, ősi szentélyek, színpompás ünnepek egy modern, fejlődő japán nagyvárosban, amely a századok megszentelte hagyományoknak sem akar hátat fordítani – ebben a keretben bomlik ki a nagylány korban egymásra talált két ikertestvér, Csieko és Naeko megindító története. Egyikük famunkások között, a másik jómódú kereskedő házában nevelkedett, de a feltámadó testvéri szeretet ledönti a társadalmi gátakat. A két melegszívű, kedves leány élete egyaránt kiteljesedik, és mindkettő megtalálja a hozzáillő, odaadóan szerető férfitársat is.
Az 1899-ben született, Nobel-díjas japán író finoman szőtt, különös ritmusú regénye egy számunkra szokatlan világba vezet el, mely áhítatos szépségkultuszával, rejtőző, de mély érzéseivel és a mindennapokat átszövő költőiségével végül meghitt ismerősünkké válik.

Hirdetés