AOD értékelése


>!
AOD
Isaac Asimov: A robbanó Napok

Nagyon szórakoztató és érdekfeszítő könyv. Türelmes alapossággal, de nem unalmasan magyaráz, némi humort is felfedezni véltem. A közepén volt némi ellaposodás, de ez betudható a kémiával való személyen kapcsolatomnak (a csillagászat, a fizika és a földrajz jobban érdekelnek).
Tetszett, ahogy a sorra vette a csillagászat fejlődési szakaszait kedvencem az ír csillagász, akinek a birtokán szinte mindig felhős volt az ég ezért a távcsövét sem tudta túl gyakran használni és nagyon szépen eljutott a nóvákig, a szupernóvákig, sőt az univerzum, a Föld és az élet keletkezéséhez.
Bárkinek ajánlom ezt a könyvet, aki fel szeretné eleveníteni tudását a fenti témákban, esetleg ötletet keres legújabb sci-fi könyvéhez, vagy csak szereti a „jó öreg” ismeretterjesztő könyveket, mert ez a legjobbak közt van!
Ha (újra) gyerek lennék, és ezt olvasnám, tuti (újra) felkeltené az érdeklődésem a természettudományok iránt.


Isaac Asimov: A robbanó Napok

Isaac Asimov: A robbanó Napok

Veleszületett képessége van hozzá, hogy a legtitokzatosabb tudományos elméleteket is érthetővé tegye – szokták mondani a neves amerikai tudósról, napjaink legolvasottabb tudománynépszerűsítőjéről, a számunkra tudományos-fantasztikus regényei révén ismerős Isaac Asimovról. Legfrissebb könyve tárgyául olyan problémagubancot választott, amelyben számos tudományág legizgalmasabb kutatásai futnak össze. A szupernóvák, e gigantikus energiakitörések tanulmányozásától várják a csillagászok az „ősrobbanás” titkának megfejtését; e hatalmas űrbeli olvasztótégelyekből eredeztetik az asztrofizikusok mindazokat a (hidrogén- és héliumfúzió útján létrejött) nehezebb elemeket, amelyekből a kőzetek, a fémek, a szerves anyagok fölépülnek; a belőlük eredő kozmikus sugárzással hozzák összefüggésbe a biolúgusok a földi élet keletkezését és az evolúció olyan, máig megoldatlan rejtályeit, mint a „nagy kihalások” időszakai (pl. a dinoszauruszok hirtelen-váratlan pusztulása.) S az olvasó, miközben Asimov élvezetes stílusú enciklopédiáját lapozza, nemcsak a neutroncsillagok, fekete lyukak, fehér törpék és vörös óriások távoli világába pillanthat be, de az ókoriak természetfölfogásával, az újkori csillagászat legnagyobbjaival, a genetika és az evolúcióelmélet klasszikusaival és modern kutatóival is ismeretséget köthet,

Hirdetés