Ibanez MP értékelése


>!
Ibanez MP
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Gyönyörű történet és iskolapéldája annak, hogyan lehet komolyabb témákat is beleszőni egy teljes más témájú regénybe. Sőt, voltaképpen ebben a regényben négy cselekményszál is fut: egyrészről Hú, a fiókakorában emberi fogságba került bagoly története, az őt fogságba ejtő, illetve fogságban tartó emberek története (aminek egy része vadászat, amiben Hú is részt vesz, mint "csali"), harmadrészt Hú ősi álmai, melyben a régmúlt magyar világba pillanthatunk be és a vége felé bekúszik a második világháború fenyegetettsége és réme is.

A cselekményszálak felosztása pont tökéletes, se egyik-se másik nem válik unalmassá, a vadászati avagy a baglyok vadászati szokásai nem nyúlnak hosszú fejezetekké, így mindig izgalmas és mindig érdekes az, amit olvasunk (olyanokat olvastam, hogy most feltétlen utána fogok olvasni ennek a bagolytípusnak, néha annyira hihetetlen dolgok voltak leírva). Ráadásul az elejétől kezdve körmöt rág az ember, hogy vajon szabad lesz-e valaha is Hú (spoiler :-D).

A vége pedig… a vége szíven szúr… egyrészt örömmel a Hú-vonalon és hatalmas szomorúsággal az emberi vonalon (azt egy kicsit hirtelen-gyorsan lezártnak éreztem, de hát nem róluk szólt a történet, ők mellékszereplők voltak és örülök, hogy az író nem hagyott minket kétségek között, hogy kivel mi történt).

Csillagos ötös történet, nem hiába Fekete István az egyik kedvenc íróm.

1 hozzászólás

Fekete István: Hú

Fekete István: Hú

A folyó fölött emelkedő magaspart barlangjaiban emberemlékezet óta baglyok élnek. Az egymást váltó nemzedékek mindig ide hordják zsákmányukat, itt költik ki és nevelik fel fiókáikat, engedelmeskedve a bagolyélet sok évezredes törvényeinek. De sorsuk összefonódott az e tájon élő emberek sorsával is, a tatárjárás, a török hódoltság, a szabadságharc néhány jelenete ott tükröződött nagyra nyitott, figyelő szemükben. Ebben a folyóparti barlangban született Hú is, itt táplálták szülei, de mielőtt kirepülhetett volna, megjelent a barlangban az ember, és magával vitte Hút és két testvérét. Ezzel kezdődik a történet, melynek során Hú sok különös tapasztalatot szerez az emberek világában, míg végül a második világháború kitörésekor visszanyeri szabadságát.

Hirdetés