GytAnett P értékelése


>!
GytAnett P
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Bevallom, nem értettem, hogy gyakorlatilag egy mesekönyv miért tetszik ennyire a felnőtteknek. Ha még a gyerekeknek, akkor azt mondom, oké, nagyon jó az író, hogy annyi gyermeket meg tud szólítani. Felmerült bennem a kérdés, hogy Matt Haig mégis mit tud, ha még a felnőtt olvasói sem akarják letenni a könyvet a kezükből?
A könyv végére sem tudtam rájönni, hogy pontosan miből is áll a varázsa, de való igaz, hogy egy csoda, amit ő írt.
Azt mondom rá, hogy a legszebb könyv, amit karácsonykor olvashattam, annak ellenére, hogy tele volt szomorúsággal, éhezéssel, gonosz nagynénivel, szegénységgel és még sorolhatnám. Ha nem M.H. írta volna meg, akkor biztos, hogy nem lett volna ennyire jó. A sok nyomorúságot valahogy feledtetni bírta, konkrétan elhittem neki, hogy ez nem akkora szenvedés, ez a normális. És közben ott voltak az élet apró örömei, amik mindennél többet számítottak.
Annyira csodálatos ez a történet. Nyilván nem lep meg senkit, hogy happy enddel végződik a maga módján, mégis végig izgultam ezért a kisfiúért, hogy mégis mi fog vele történni, milyen kalamajkába keveredik és abból hogyan fog kiszabadulni?
Hihetetlen gyerekbarát ez a könyv. Az örömről és a bánatról, a jóról és a rosszról ugyanolyan könnyedén és gördülékenyen ír, így a negatívabb részek egyáltalán nem fekszik meg az ember gyomrát. Helyenként nagyon jókat nevettem, úgyhogy humorból sem szenvedtem hiányt. :)
Az illusztrációk többségétől viszont frászt kaptam. :D
Nem is kérdés, hogy el fogom-e olvasni a következő részt. Sőt, ritkán mondok ilyet, de szeretném a polcomon tudni ezeket a könyveket.


Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli?
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat

„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke."
Francesca Simon

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot."
Jeanette Winterson