Ad3lka értékelése


Ad3lka>!
Fábián Janka: Adél és Aliz

Ez az első könyvem az írónőtől. Kellemes meglepetésként ért. Imádok nosztalgikus hangulatú regényeket olvasni, imádom a 20. századot elejétől a végéig, Budapest meg különösen kedves a szívemnek, úgyhogy nagyot nem koppanhattam. Örülök, hogy eddig vártam vele (röpke 8 éve porosodik nálam ez a könyv, sebaj), szerintem anno még kicsit magas lett volna nekem a történet. Kifogástalan a stílus, Janka ügyesen egyensúlyozik a karakterközpontú és a cselekményközpontú dráma között. Mindenképpen szeretnék még tőle olvasni.


Fábián Janka: Adél és Aliz

Fábián Janka: Adél és Aliz

Fábián Janka legújabb nosztalgikus regényében két barátnő viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata áll a középpontban. A különböző társadalmi és családi háttérrel rendelkező lányok, a bájos, szelíd Aliz, mindenki kedvence és az éles eszű, éles nyelvű, ármánykodástól sem visszariadó Adél, egy bentlakásos iskolában válnak elválaszthatatlan barátnőkké, és nem is sejtik, hogy a sorsuk még akkor is egymásba fonódik majd, amikor ezt már egyáltalán nem akarják.

Bonyolult szerelmi háromszögek és csalódások tarkította fordulatos történetüket egy régi gyilkosság árnyékolja be, és a háttérben most is ott húzódnak a kor történelmi eseményei: a Kommün végnapjai, a húszas évek konszolidációja, a frankhamisítási botrány, a gazdasági világválság. Ahogyan azt a szerzőtől már megszokhattuk, könyvében itt-ott valós történelmi figurák is feltűnnek, ám csupán mellékszereplőként.

A befejezés természetesen tartogat meglepetéseket, de a regény végkicsengése a szereplőket ért veszteségek és a tragédiák ellenére is életigenlő. Azt üzeni, hogy a legsúlyosabb helyzetből is létezik kiút.

A nagy sikerű Emma-trilógia, Az angyalos ház, a Virágszál, a Lotti öröksége és A német lány című romantikus történelmi regények népszerű írónője a múlt század húszas-harmincas éveinek Magyarországát eleveníti meg hitelesen, színesen és érzékletesen.

Hirdetés