benhargreeves értékelése


>!
benhargreeves
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

A könyv borítóját imádom, a tartalma azonban sajnos nem váltott ki belőlem hasonló érzéseket. Nem mondanám, hogy pocsék a történet, ugyanis voltak benne olyan részek, melyeket rendkívül izgalmasnak találtam, de összességében véve mégsem vett le a lábamról. Először is, számomra ez alkalommal nem igazán jött át a történelmi korszak, amiben a regény játszódik. Ha időnként nem tűntek volna fel a történelem órák során hallott nevek, illetve ha nem került volna említésre a feminista mozgalom, talán fel se tűnt volna, hogy a Hilda által meséltek az első világháború előtti éveket elevenítik fel. Szóval úgy érzem, ebben a könyvben a hiteles korábrázolás nem sikerült. Ezen kívül számomra sokat elvett az élményből Hajnal Imre figurája és a szereplőkkel való kapcsolata – már az első pillanattól fogva nem tetszett a karaktere. Nem is bántam különösebben, mi történt vele. Hilda végig nevetségesnek tűnt mellette, pedig egyébként egy erős, karizmatikus női szereplő. A színésszel folytatott „románca” is rettenetesen felszínes és irreális; habár már megszoktam az írónőtől, hogy épkézláb szerelmi szálat sajnos csak ritkán képes összehozni. Szerintem sokkal jobban tetszett volna az angyalos ház története, ha a regény főszereplője Hilda helyett Lina vagy akár Márti lett volna, és a nők akkori helyzete, a szavazójogért folytatott mozgalmak kerültek volna előtérbe. A könyv végén lévő rövid novella annyira közömbös volt számomra, hogy semmi érdemlegeset sem tudnék hozzáfűzni.

>!
Libri, Budapest, 2017
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634331391

Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Buda egyik csendes utcájában áll egy omladozó ház. A homlokzati nagy erkély két oldalán egy-egy szépséges angyal magasodik, kezükben leeresztett pallos – mintha csak a házat vigyáznák mindenfajta veszedelemtől. Bizony, van is mitől óvni-védeni, mert le akarják bontani, hogy szállodát építsenek a helyére. A lakók azonban mozgalmat indítanak a patinás épület megmentésére, vezetőjüket, Zsuzsát pedig szoros szálak és emlékek fűzik a házhoz: annak idején, egyetemista korában rendszeresen látogatta ott a csaknem százéves Hilda nénit, aki elmesélte neki az életét.
Paál Hildának szavai életre keltik az 1910-es éveket, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Hilda, Klári, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás, és persze a szerelem, valamint az elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. Az angyalos ház azonban titkokat is rejt: az egyik emeleti lakásba rejtélyes új lakó költözik, és esténként különös vendégek fordulnak meg nála. A lányokat furdalja a kíváncsiság, és amikor nyomozni kezdenek, akaratukon kívül még a kor politikai cselszövéseibe is belekeverednek.
A ház története ezzel nem ér véget, tovább folytatódik-bonyolódik a kötet végére beillesztett két novellában. A Karácsony a ligetben egy félszeg, édes-bús, tragédiába torkolló szerelmet idéz, a Rozmaring pedig a némafilm korának Amerikájába, a Broadway színpadjaira és a New York-i filmstúdiókba vezeti a regény egyik szereplőjét és az olvasót.