kajariildi értékelése


>!
kajariildi
Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa Debreceni széphistória

Nagyon tetszett ez a könyv. Korábban még nem hallottam az írónőről sem, véletlenül találtam rá, de nem bántam meg. Imádom az olyan könyveket ahol bepillantást nyerhetek régi idők mindennapjaiba.:) Számomra elég részletes képest fest az 1540-es évek Debrecenjéről. Felbukkannak benne valós történelmi személyek is. Az kicsit zavaró volt, hogy sokat kellett hátralapozni a kifejezések jelenetése miatt,persze ettől lett korhű a regény. Látszik, hogy Bakóczy Sára alaposan beleàsta magát a korba. Az külön plusz pont, hogy a főhősnőnek a saját(írói) nevét adta :) Sajnos időhiányban szenvedtem az olvasás során, így nem sikerült olyan gyorsan elolvasni mint szerettem volna.


Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Bakóczy Sára: A város és a rózsa

Ezerötszáznegyvennyolc, Magyar Királyság. Buda lassan egy évtizede török kézre került, az ország három részre szakadt. A három résznek – a török hódoltságnak, a Habsburg-uralom alatt álló Magyar Királyságnak és a Fráter György által kormányzott Erdélynek – szinte pontosan a határán áll egy gyorsan gyarapodó mezőváros: Debrecen, a török fogságban sínylődő Enyingi Török Bálint birtoka.

A debreceni tőzsérek félelmet nem ismerve hajtják és hajtatják át a hatalmas szürkemarhagulyákat a török által megszállt országrészeken Bécs felé – vagy a vállalkozóbb kedvűek a császári harmincadvámot megkerülendő észak felé –, hogy onnan a nyugati kézműipar termékeivel és luxuscikkekkel térjenek vissza a keleti országrészbe.

Az öntudatos lutheránus polgárság egyik vezéralakja Bakóczy Péter tanácsnok, szenátor leánya, Sára a Székesfehérvárról Debrecenbe költözött nagy múltú és nagy hírű Sákvári tőzsérfamília utolsó sarja, Gábor felesége lesz. Az esküvő után azonban rá kell döbbennie, hogy férjét sötét titkok lengik körül, és talán az élete sincs biztonságban mellette…

A szerző kiterjedt történelmi kutatásokon alapuló, rendkívül élvezetes stílusban megírt történelmi regénye egyedülálló betekintést nyújt az 1500-as évek közepének mindennapjaiba, remek arányérzékkel állítva a kor történelmi és politikai eseményeit szereplői drámai és felemelő sorsának hátteréül.

Hirdetés