Morpheus értékelése


>!
Morpheus
Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

A könyv címe meglehetősen megtévesztő, szerelmet csak nyomokban találtam, az is vagy igaz, vagy nem. A történet végletekig visszafogott, inkább tűnik külföldi turistáknak szánt művészi útikönyvnek, hogy mikor hova menjünk, mit nézzünk meg. Körülbelül egy évet ölel fel a történet, tehát a kör majdnem tökéletesen bezárul, mint az üresség zen jele. Csodásak a képek, a leírások, ez kétségtelen, mintha állandóan egy botanikuskertben sétálgatnék a szereplőkkel.

1 hozzászólás

Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Virágzó cseresznyefák, parkok, ősi szentélyek, színpompás ünnepek egy modern, fejlődő japán nagyvárosban, amely a századok megszentelte hagyományoknak sem akar hátat fordítani – ebben a keretben bomlik ki a nagylány korban egymásra talált két ikertestvér, Csieko és Naeko megindító története. Egyikük famunkások között, a másik jómódú kereskedő házában nevelkedett, de a feltámadó testvéri szeretet ledönti a társadalmi gátakat. A két melegszívű, kedves leány élete egyaránt kiteljesedik, és mindkettő megtalálja a hozzáillő, odaadóan szerető férfitársat is.
Az 1899-ben született, Nobel-díjas japán író finoman szőtt, különös ritmusú regénye egy számunkra szokatlan világba vezet el, mely áhítatos szépségkultuszával, rejtőző, de mély érzéseivel és a mindennapokat átszövő költőiségével végül meghitt ismerősünkké válik.