kormix értékelése


kormix>!
David Sedaris: Karácsony jéggel

Nem tudtam, mire számítsak, én csak egy karácsonyhoz kapcsolódó könyvet akartam olvasni így karácsony előtt. Ez akadt a kezembe.
Egy dolog biztos, ezt már rég elő kellett volna venni. Zseniális novellákat tartalmaz a kötet, a stílus és a tartalom is kitűnő. Lássuk egyenként:
A Napló Mikulás-országból sorait olvasva rájöttem, hogy ez a filmvásznon is megállná a helyét. Fergeteges, ahogy Sedaris a Macy's-féle krampuszlétet leírja, az épp beosztott Mikulásoktól kezdve a leglehetetlenebb vásárlókig. És a zárás is fenomenális volt.
A Karácsonyi üdvözlet nem annyira jött át az elején, de amint kiderült, hogy jön össze egy vietnami fattyú riherongy és a karácsony, csak meresztettem a szemeimet. Abszolút nem számítottam ilyen durva végkifejletre. Én egyébként szoktam nevetni a spoiler vicceken, de ez tényleg durva volt.
A Dinah, a karácsonyi kurva hasonló volt a második novellához, csak a végén koppant, de akkor hatalmasat. És nagyon hangosan nevettem fel. Merőben más értelmet nyert a Télapó hírhedt Ho-ho-ho!-ja.
Aztán jött ez a fránya Az első sor közepén Thaddeus Bristollal. A maga 5 oldala hasonló szenvedés volt, mint amit hősünk átélt a kisiskolások által színre vitt darabok megtekintése közben. De gondolom, ez volt a cél. És ha így nézem, akkor ez is mesteri.
Az Igaz történet alapján tökéletesen mutatta be a filmesek (meg úgy általában a média dolgozóinak) undorító jellemvonásait, mindezt karácsonyi körettel. Bűntudatkeltés lvl 1000 is lehetne a novella címe. Mondjuk arra kíváncsi lettem volna, hogyan spoiler, de erről most lemaradtam.
És végül A karácsony annyit tesz: adni. Méltó zárása volt a kötetnek, bemutatta a pénzükkel már mit kezdeni nem tudó gazdagok tipikus mentalitását, ahogy azt már egyébként több helyen is olvashattuk, láthattuk. Ugyanakkor ez mindig mellbe vágja az embert egy kicsit, így többedjére is. Én legalábbis a sztori előre haladtával égtem ki egyre jobban, a vége pedig tényleg teljes WTF?? volt.

Összességében tehát tényleg nagyszerű novellákat olvastam, csak ajánlani tudom a kötetet, főleg ebben a karácsonyi időszakban. Meg tudott nevettetni és egy kicsit el is tudott gondolkodtatni, szóval mindenképpen megérte.


David Sedaris: Karácsony jéggel

David Sedaris: Karácsony jéggel

Hat karácsonyi novella, kicsit másképp: David Sedaris módra. Hat történet a karácsonyról, pontosabban a karácsonyi feelingrõl, azzal az utánozhatatlan fanyar humorral, ami Sedaris írásaira általában jellemzõ.

Hirdetés