Kiss_Csillag_Mackólány P értékelése


>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Fekete István: Hú

Fekete István: Hú Egy bagoly regénye

Alapvetően nem szeretem az állatokat.
De ez most valahogy más volt. Bár határozott meggyőződésem, hogy az állatok jelen esetben az emberi lélek szószólói, általuk közli velünk az író a gondolatait a világról.
Csodálatosan jellemzi Fekete István az állatokat, még a végén megszeretem őket.
Még a részletes, inkább aprólékos tájleírásokat is élvezettel olvastam, elvarázsolóan ír FI. (még engem is el tudott varázsolni!)


Fekete István: Hú

Fekete István: Hú

A folyó fölött emelkedő magaspart barlangjaiban emberemlékezet óta baglyok élnek. Az egymást váltó nemzedékek mindig ide hordják zsákmányukat, itt költik ki és nevelik fel fiókáikat, engedelmeskedve a bagolyélet sok évezredes törvényeinek. De sorsuk összefonódott az e tájon élő emberek sorsával is, a tatárjárás, a török hódoltság, a szabadságharc néhány jelenete ott tükröződött nagyra nyitott, figyelő szemükben. Ebben a folyóparti barlangban született Hú is, itt táplálták szülei, de mielőtt kirepülhetett volna, megjelent a barlangban az ember, és magával vitte Hút és két testvérét. Ezzel kezdődik a történet, melynek során Hú sok különös tapasztalatot szerez az emberek világában, míg végül a második világháború kitörésekor visszanyeri szabadságát.