krlany I+SMP értékelése


>!
krlany I+SMP
David Almond: A vadóc

Dr. Jekyll és Mr. Hyde kicsit másképpen…
Nagyon szép kivitelezésű könyv. A két színben lévő színtelenség és komorság földhöz csap. Dave McKean tényleg fantasztikus. A nyomasztó, fájdalomtól torzult vonások mindent elmondanak, azt is, ami „rohadtul rettenetes” és nem lehet papírra vetni vagy elmondani.
Történet a történetben (szinte képregényszerűen), mely önálló életet él, de mint tudjuk, mindig minden mindennel összefügg. Üvöltés. Csendben… magadban… elrejtve a világ elől a fájdalmat, miközben a gyász feldolgozásának második szakaszában rekedsz: harag, düh, brutálisan széttépni a világot, szomorúság, félelem, magány és talán egy kis bűntudat… megelevenedő papírlapok, ahol nem tudni mi az álom és mi a valóság… és aztán a lassan kinyíló világ…
Az illusztrációk alapján nem gyerekkönyv… A történet brutalitása alapján spoiler nem gyerekkönyv … Ám ha egy tizenéves kisiskolásban valóban ilyen szélsőséges érzelmek munkálkodhatnak (nem tudom, nem vagyok pszichológus és tapasztalatom sincs ebben), akkor mégis csak gyerekkönyv és segíthet a feldolgozásban. Mindenesetre én megválogatnám mely gyerek kezébe adnám, inkább a felnőtt lelkűeknek, az ártatlan széplelkeket összetöri… egy kicsit én is belehaltam.


David Almond: A vadóc

David Almond: A vadóc

A tizenéves Blue Baker egy történetet ír…
Nem varázslókról meg tündérekről, nem holmi „boldogan éltek, míg meg nem haltak”-ról szóló mesét, hanem egy igaz történetet félelemről, vérről, kalandokról.

Mert ilyen a való élet. Legalábbis Blue számára. Mivel meghalt az édesapja, és Hopper, a városi vagány rászállt.

Aztán Blue története saját életet kezd élni – fura, vad, varázslatos és sötét életet…
És amikor a történet főszereplője,
vadóc, éjszaka meglátogatja Hoppert,
Blue-nak el kell gondolkoznia azon,
hogy hol végződik ő, és hol kezdődik a vadóc.

David Almond csodálatos sztoriját Dave McKean fantasztikus illusztrációi teszik teljessé.

Hirdetés