Citadella értékelése


Citadella>!
Móra Ferenc: A körtemuzsika

„Nem fecske módra kell átsurranni a könyvön. Meg is kell abban merülni.” – Így szól Móra Ferenc bölcs tanácsa, és mennyire igaza van! Ha figyelmesen olvassuk a rövid kis meséket, történeteket, azt a kisfiút láthatjuk, aki nyitott a szépre, a jóra, és óriási a tudásvágya. Móra gyermekkori szemén keresztül mutatja be a paraszti sorsot, a szegénységet, azokat a nehézségeket, melyekkel naponta kellett megküzdenie a szüleinek, a falubélieknek, és ezt hogyan érezték a gyerekek és hogyan hatott rájuk. Ám a szomorú történetek mellett ott vannak a vidám történetek, a szeretetteli gyermekkor, az örömök, a boldogságok, a jóra való törekvés. Talán egyik legszebb példája ennek A szánkó című „meséje”, amelyben a dilemmára csak az tud így reagálni, aki jó, aki otthonról hozta azt az erkölcsi tartást, amely már sajátjává vált.
Móra csodálatosan mesél. Történeteinek mondanivalója nem erőltetett, annál inkább magától értetődő. Kitűnő mesélőkészség, kellemes humor, mély mondanivaló jellemzi írásait.


Móra Ferenc: A körtemuzsika

Móra Ferenc: A körtemuzsika

A körtemuzsika című gyűjteményes kötet Móra Ferenc rövidebb elbeszéléseiből, meséiből foglal magába bőséges válogatást a gyűjteményes kötet. Többségükben saját gyermekkorára emlékezik a nagy író, s elénk idézi azt a minden szépre-jóra figyelő, tudásra vágyó kisfiút, aki valaha maga volt. Érzékeny, finom és mélyen megindító írások, melyekből az emberség, a tisztesség, az igazságosság erkölcsi példája világlik ki, a magyar gyerekirodalom gyöngyszemei. Minden felnőtt emlékszik rájuk, minden gyerek előbb-utóbb megismeri őket.
A klasszikus gyerekkönyv Reich Károly eredeti illusztrációival jelenik meg.

Hirdetés