Video értékelése


>!
Video
Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete Szeretet, gyász, együttérzés – egy rejtett világ csodái

A könyvben voltak érdekes információk egyes állatokról (például, hogy a galambok látják a fény polarizációját, ami mindig észak felé mutat, így látják az észak irányát, vagy hogy a kutyák nem tudnak fókuszálni a szemükkel és csak 6 méterre látnak élesen), ugyanakkor a könyv fő mondanivalója ("az állatoknak is vannak érzelmeik") nem volt alátámasztva semmi mással, mint hogy fejezetről-fejezetre közölte a szerző, hogy „szerinte” ez meg az az állat „biztosan” érez „ezt meg azt”. A könyv végén a szerző még arra is képes volt, hogy az evolúcióelméletre hivatkozva arról morfondírozzon, hogy vajon az állatok lelke is a mennybe kerül-e (spoiler: igen), ami még akkor is röhejes egy ismeretterjesztő könyvtől, ha utána közli a szerző, hogy ő amúgy nem hisz a lélek létezésében…

Mesének jó, ismeretterjesztésnek kevésbé.


Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

A fák titkos élete című könyv szerzője ezúttal az állatok életének eddig ismeretlen területére kalauzol minket.
Gondoskodó, önmagát a kicsinyeiért feláldozni is képes mókus, hűséges holló, a háztetőn élvezettel „csúszdázó” varjú, szomorkodó szarvastehén – lehetnek az állatoknak is érzelmeik? Nem kizárólag az ember sajátja-e az efféle gazdagon árnyalt érzelmi élet? Peter Wohlleben, a neves német erdész a legfrissebb tudományos felismeréseket és az állatokkal kapcsolatos gazdag, személyes tapasztalatait és megfigyeléseit ötvözve bepillantást enged egy még alig feltárt világba: az erdőben és a házunk táján élő állatok bonyolult viselkedésmódjába, lelki-érzelmi életükbe. Nézőpontja – vállaltan – erősen szubjektív, megállapításainak egy részét a tudomány még nem igazolta, könyvének üzenete azonban egyértelmű: az állatok közelebb állnak hozzánk, mint hinnénk. Az állatok érzelmi élete lenyűgöző, egyben igazi szemléletformáló olvasmány.

Peter Wohlleben (1964) gyermekkora óta természetvédőnek készült. Erdőgazdálkodást tanult, több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottja volt. Napjainkban az Eifel-hegységben irányít egy környezetbarát erdőgazdaságot. Számos tévéműsor vendége, előadásokat és szemináriumokat tart, több, az erdő és a természetvédelem témakörével foglalkozó könyv szerzője.

Hirdetés