Baráth_Zsuzsanna P értékelése


>!
Baráth_Zsuzsanna P
Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái Vegán kalandozás a világ körül

Ötcsillagos vegán foodpornó. Padló, kész. Kristóf konyhaművészete annyit fejlődött a az elmúlt években, hogy szóhoz sem jutok. Na persze ehhez kellett az is, hogy Tel-Aviv-ban él, amely jelenleg a vegán kulinária fellegvára, nyilván olyan inspirációk érik, amelyekre mondjuk itthon (ahol jó néhány éves lemaradással követi a világtrendet a vegán konyha) nem lett volna lehetősége, rengeteg helyre hívják főzni a világban, ezért rá van kényszerítve a folyamatos megújulásra, bohém művészlélekként pedig szeret kreatívkodni a konyhában.

Az első könyvét is megvettem, és tetszett is, de nem sokat forgattam, pedig az egészséges életmód híveként egyáltalán nem vetem meg a vegán konyhát, sőt nagyon is kedvelem. Azonban abból a könyvből hiányzott az a teljes felszabadultság, amely ebben megvan, öröm olvasni az általa írt sorokat, mindegyik recepthez tartozik egy jó sztori, szakácskönyvet én még ilyen lassan nem olvastam el, annyira belefeledkeztem ezekbe az üdítően életízű történetekbe. Mert Kristóf bevallottan hedonista, csak azért, mert vegán, nem mond le semmiről, inkább kikisérletezi a saját változatát, amelyben nemcsak íz és zamat van, hanem szív és lélek is, valamint megosztja velünk kedvenc alkoholtartalmú italainak receptjét is (benne egy igazi macskajajkoktéllal, amelyhez mellékelten jár az a nem éppen hétköznapi bulizás leírása, amely miatt szükség volt rá, olyan viccesen leírva, hogy én antialkoholistaként is betegre nevettem magam rajta). Ebből a szerencsére nem túl vékonyka kötetből süt, hogy a szerzője jól érzi magát a bőrében, olyan szerelmes, mint a nagyágyú (Kristóf amúgy meleg, de ezt az élete természetes részeként kezeli, nem az a lényeg, hogy egy férfival él együtt, hanem az, hogy boldogan, nem csinál ügyet a másságából), és ez a sugárzó életöröm átjön a sorokon, naná, hogy jobban megragadja a fantáziámat egy-egy olyan amúgy rendkívül kreatív, ugyanakkor meglepően egyszerűen elkészíthető étel, mint a jó kis sztorik nélkül. Ez a könyv úgy jó, ahogy van.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/11/24/konyvajanlo_ste…


Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

Steiner Kristóf: Kristóf lakomái

A bohém vándorcigány lét és a hedonista kulinária számomra kéz a kézben járnak. Tekeregve a nagyvilágban, erdőn-mezőn, tengerparton és nagyvárosokban, barátok bérelt apartmanjában és sokcsillagos szállodák ipari konyháiban főzve is abban hiszek, hogy egy aprócska kempinggáztól egy kis elektromos sütőn át egyetlen vágódeszkáig és egy közepesen éles késig bármi alkalmas arra, hogy sokfogásos terülj-terülj asztalkámat rittyentsen, akinek kedve szottyan.
Legújabb szakácskönyvemben olyan lakomák receptjeit osztom meg, amelyek elképesztő sebességgel készülnek el – bárhol, bármikor. Jó étvágyat és jó utat kívánok a mediterrán térség, a balkán, a Közel- és Távol-Kelet mesés ízeivel – ahogy az Kristóf konyhájában lenni szokott: csakis vegán módra, de sosem csak vegánoknak.

„Egy sparhelt, egy minisütő, kétszer két kéz és több mint nyolc zseniális fogás – ez fogadott engem és húgomat Kristóf tel-avivi lakáséttermében. Ő és párja, Nimrod tökéletes példái annak, hogy minimalista körülmények között is fantasztikus ételeket készíthetünk. Sikerült egy húsimádóval megszerettetni a vegán ételkultúrát. Toda raba!” Krausz Gábor séf

„Kristóf ételei olyanok, mint ő maga. Élettel vannak tele: fűszeresek és szenvedélyesek. Olyan szakácsok ételeit fogyasztom szívesen, akikről tudom, hogy hozzám hasonlóan missziónak tekintik a főzést, a finomabbnál finomabb ételek alkotását. Kristóf személyében olyan barátra leltem, akivel rivalizálás helyett inkább kölcsönösen inspiráljuk egymást, vegán életmódunkkal pedig utat mutathatunk azok számára, akik még nem ismerik a növényi ételekben rejlő megannyi kreativitást, a csodálatos és változatos ízvilágot. Könyvét ezért mindenkinek ajánlom, sok-sok szeretettel, mert tudom, hogy ő is azzal töltötte meg.” Stőhr Gréta vegán séf

„Ha életem utolsó vacsorája lenne is, a desszertnél felcsapnék vegánnak, és biztosan a kesudiós »sajttortát>a húst is hússal>Azt egyétek, amit előtökbe adnak!? – Pál apostol. Egyetértek.) De azt hiszem, mert megtapasztaltam, hogy ha Kristóf főzne nekem, egész maradék életemben vegetáriánus – sőt vegán! – tudnék lenni, maradni. Mert nem veszi el az élvezetet, hanem hozzáad.” Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író

Hirdetés