marcipáncica értékelése


marcipáncica>!
Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Kellemes meglepetést nyújtott a könyv, általában nem szokott jól elsülni, ha a komfortzónámon kívül lépek, és talán pont azért, mert nem vártam el sokat tőle, egész kellemes kikapcsolódást nyújtott.
Amit szerettem a könyvben, az a korabeli élet bemutatása és Vermeer (kitalált) festészethez való viszonya volt, ezeket Chevalier finoman, érzéssel közvetítette, egy-két szerencsétlen metaforát leszámítva nagyon jól sikerült átadnia a történelmi hátteret, amit néhol megszórt kis izgalmakkal. Az, hogy ez a történelmi háttér mennyire hiteles, ennél a könyvnél szerintem kevéssé releváns.
A karakterekkel elég felemás kapcsolatot sikerült kialakítanom, vagy inkább mondom úgy, hogy nem sikerült kialakítanom. Grietben nem láttam meg azt a pluszt, amitől ő lenne az a lány a képről, karaktere leginkább az átlagos tinédzser regényfőhős volt, de mivel többnyire racionálisan gondolkodott, és nem kapott egy giccses, meseszerű mázat, ezt meg tudtam bocsátani. Vermeer másvilági árnyalakként kíséri végig a történetet, kevéssé részese csak a történetnek, családtagjai és a könyv egyéb szereplői pedig kissé túlzó, de még hitelesnek tekinthető figurák.
A regény nem egy irodalmi remekmű, bár Chevalier stílusa nem bántó vagy végletesen egyszerű, semmi különlegesség nincs benne, semmi mesteri mivolta, ami kiemelné a könyvet, bár élvezhető, és a soványka cselekménnyel is meglepően jól sikerül fenntartania az érdeklődést a kötet végéig. Számomra egyedül a befejezés tűnt kicsit összecsapottnak, míg a festmény megszületéséhez vezető út folyamatosan építkezve kibontakozik az olvasó előtt, ezután szinte már csak kötelező körnek érződik a szálak elvarrása. Amiért jár a plusz pont, hogy ez a befejezés viszont megmarad a realitás határain belül, nem kapja el a túlzó romantika.
Összességében egy igazán megnyugtató olvasmány volt, az a fajta, ami semmilyen módon nem kavarja fel az olvasó lelkét, csak ellazít, és kikapcsolódást nyújt. Valószínűleg azok, akik alapjáraton kedvelik a történelmi romantikus könyveket sokkal jobban tudják értékelni, mint én.


Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A XVII. századi Delftben, ebben a virágzó holland városkában az élet megszokott rendjét semmi sem zavarta. Gazdagok és szegények, katolikusok és protestánsok, urak és szolgálók mind tudták, hol a helyük. Így amikor Griet beállt szolgálónak Johannes Vermeer festő házába, úgy képzelte, tudja, milyen szerep vár rá: házimunka, mosás és a hat gyermek gondozása. Még arra is képesnek érezte magát, hogy segítsen a művész agyafúrt anyósának, nyugtalan és ideges feleségének és a másik, féltékeny szolgálónak. Arra azonban senki nem számított, hogy Grietet nyugodt természete, gyors felfogóképessége és gazdája művészetének őszinte csodálata ellenállhatatlanul a festő világába vonzza. Miközben részévé válik gazdája munkájának, amint egyre nagyobb lesz köztük a bizalom, úgy nő a feszültség és a tisztes házirend fortélyos megszegése, egészen addig, míg kitör a botrány, amely városszerte nagy port ver föl.
Az írónőt Vermeernek Delft egyik legszebb, legtitokzatosabb lányáról készült portréja ihlette a könyv megírására. Különleges regényében az ártatlanság megrontásának és a zsenialitás árának megható történetét olvashatjuk.
A regényből készült filmet Magyarországon 2004-ben mutatták be a mozikban.

Hirdetés