szadrienn P értékelése


>!
szadrienn P
Benyák Zoltán: A nagy illúzió

Egy újabb döbbenetes vízió a túlvilágról, amitől összeszorul az ember torka. Az európai irodalom Dante óta kitartóan próbál átvinni bennünket a túlsó partra, ės minden egyes kísérlet borzongást kelt, mert bármelyikben ott rejtőzhet az igazság egy-egy széttört darabja.
„Ha elfelednek, meghalsz!” – így hangzik A nagy illúzió legkegyetlenebb igazsága, hiszen akkor vár ránk a teljes megsemmisülés, a második halál, amikor már nem marad senki az élők között, aki emlékeibe merülve gondolhatna ránk.
De addig még jöjjön a színes, izgalmas, szürreális pokoljárás!
Lássuk hát, milyen is az a másik dimenzió, amibe a frissen érkezett utazó fogvacogva beleszédül. Nem állnak vasvillás ördögök a bejáratánál, mégis félelmetes, mert tér és idő kaján vigyorral összemosódik, és eltűnik minden biztos kapaszkodó. A londoni Highgate temetőtől Amszterdam csak egy ugrásnyira van, és az összes történelmi korszak szereplői békésen megférnek egymással, bármikor felbukkanhatnak a Vadnyugat pisztolyhősei vagy akár maga Napóleon. Minden intenzív kép és élmény, ami az életben, az álmokban vagy a mesékben nagy hatású volt, most megváltozott formában visszaköszön, szinte minden lehetséges. De az őrült, fantasztikus jelenetek és helyszínek sosem öncélúak, szilárd belső logika fűzi össze őket.
A regényben nagy szerepe van a művészetnek, az alkotás teremtő, csodatévő erejének, ami még akkor is segíthet, amikor minden más emberi terv kudarcot vall. Pokolbéli szélvészként, nagy erővel sodort magával ez a hideglelős túlvilági utazás, káprázatos fantáziával megalkotva, sok-sok érzelemmel telítve, és nem is hagyott nyugodni, amíg elégedett sóhajjal a végére nem értem.

2 hozzászólás

Benyák Zoltán: A nagy illúzió

Benyák Zoltán: A nagy illúzió

Tom Pastor a képzeletének rabja. Szerelmi élete viharos, hétköznapjai keservesek. Alig létezik számára más, mint az ecset és a vászon, hogy illúzióit valósággá álmodhassa.
Tom negyvenéves, festőművész, és egy nap arra ébred, hogy halott.
De az életének ezzel még koránt sincs vége.
A túlvilági sötétség sivatagában megcsörren egy piros telefonfülke készüléke: a vonal másik végén felcsendülő hang akar tőle valamit.
Hősünk elindul hát beteljesíteni a küldetését, útját nem gátolja sem tér, sem idő, ezen a helyen vígan megfér egymás mellett Edgar Allan Poe és Charlie Chaplin, Drakula gróf és a Gyáva Oroszlán, Salvador Dalí szürrealista rémálma és Tom Pastor Keselyűembere… Szerelem és halál.
A nagy illúzió a megismerhetetlen felfedezésének regénye, édes-bús felnőttmese a boldogság kereséséről és megtalálásáról, ott, ahol a legkevésbé számítanánk rá.

Hirdetés