Perly P értékelése


>!
Perly P
Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Mit is mondhatnék… Ezt a könyvet se nekem találták ki. Nem tudom, hogy igaziból megtörténtek-e az itt leírtak vagy sem, mindenesetre ki az a h***e, aki feláldozza a szerelmét, csak azért, mert mások azt mondják, hogy azzal jót tesz… Kérdem én, ugyan kinek? Magának és a szerelmének biztos nem! A többiek meg kit érdekelnek? Szánalmas, mennyire önzőek az emberek! Nem értem, miért foglalkoztatja őket, hogy mit gondolnak róluk mások… Így is, úgy is szájukra veszik egymást, akkor nem mindegy? Az emberi ostobaság határtalan. Ahelyett, hogy felnőttek módjára megbeszélték volna egymással a dolgokat, inkább egymás háta mögött, sutyiban vágták maguk alatt a fát. Meg is lett az eredménye…
Azért pozitívuma is van: az író stílusa. Nekem kifejezetten tetszett. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy élvezni tudjam az olvasást, bár a vége felé spoiler. El is untam magam rajta.
Összességében nem volt rossz. Megérdemel egy négyest.


Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Ifj. Alexandre Dumas: A kaméliás hölgy

Ifjabb Alexandre Dumas (1824-1895) szentimentális alkotása (1848) a kurtizánról, akinek a tiszta szerelem esélye is megadatott – bejárta a világot. Népszerűségét fölöttébb gyarapította Verdi ragyogó operazenéje (La Traviata), neves énekesek, illetve a filmváltozatokban színészegyéniségek kiemelkedő teljesítménye. A regény maga azok közé az irodalmi képződmények közé tartozik, amelyek érzelmi aureólába fogják és egyszerű, kongruens képlet szerint építik fel világukat. Mindennek és mindenkinek megvan a maga pontosan kijelölt, áttekinthető helye és szerepe, s az egyetlen nóvum, amit e művek felmutatnak az, hogy valami rosszról kiderül, alapjában véve jó.
Szerb Antal felhívja a figyelmet, hogy a Kaméliás hölgy nyomán megindult demi-monde regénydivatra mintegy keserű ellenhatásként nyúl Flaubert magasabb értelmezési hálóval a közkedvelt érzelmes témához.

Hirdetés