Nitucee értékelése


>!
Nitucee
Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

A könyv elején az olvasható .."tele szexualitással"…hát nem is tudom. Ez volt az egyetlen magyarul megjelent könyve az írónőnek, melyet még nem olvastam, de a többi könyvében sokkal több ilyesmi volt. Úgy éreztem, visszafogta magát egy kicsit ezzel a sztorival. Ugyanúgy lekötött ez a műve is, mint a többi, és a kedvenc írónőm maradt továbbra is, mert az biztos hogy maga a nyelvezet és a történet is fantasztikus, és mit ad isten a végén ismét megtudhattam hogy ez a sztori sem volt teljes egészében légből kapott. Hihetetlenül imádom, hogy képes volt (ennél a könyvénél IS) egész kutatómunkákat végezni a korabeli lapokban, feljegyzésekben, és összerakosgatni egy rég történt esemény képkockáit, és ezek alapján ilyen lebilincselő történetet írni.


Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

Emma Donoghue: Hétpecsétes titok

A Hétpecsétes titok a 19. századi Londonba kalauzolja az olvasót. A megtörtént eseményeken alapuló történet két hősnője a korabeli nőmozgalmak egyik élharcosa, Emily 'Fido' Faithfull, és a jómódban élő, házasságába belefásult szépasszony, Helen Codrington. A két nő hosszú évek után találkozik újra az angol fővárosban, s Fido egyik pillanatról a másikra Helen házassági válságának kellős közepében találja magát. A válság végül botrányos váláshoz vezet, amelyben nemcsak Helen, de Fido jó híre is kockán forog.

A viktoriánus Angliában nem nézik jó szemmel sem a házasságtörést, sem a női egyenjogúsági mozgalmakat, s végképp elutasítóak a válással szemben. Amikor pedig felmerül a gyanú, hogy a két asszony viszonya több is lehetett barátságnál, Fidónak nemcsak a társadalom súlyos ítéletével kell szembenéznie, de önmagával is, és mindazzal, amit önálló, független nőként képviselt.

Emma Donoghue színes tablót rajzol a korabeli angol társasági élet képmutató világáról, a nőket sújtó megkülönböztetésről, a feminizmus kezdeteiről, nem utolsósorban a pusztító szerelmi szenvedélyről.

Hirdetés