gesztenye63 P értékelése


gesztenye63 P>!
Veres Attila: Odakint sötétebb

Vigyázat! Nagyon weird és nagyon magyar. És persze nagyon különös, nagyon fura és nagyon sötét is. Valóban Odakint sötétebb, de ami a bensőben lakozik, hát az sem kifejezetten hófehér.
Veres Attila ezzel a regénnyel – első kötetes íróként – véleményem szerint kirobbanóan debütált. Okosan koreografált, fantáziadús kerettörténet, két – egymástól jól elkülöníthető – részre spoiler tagolva, végig sodró lendületű cselekménnyel, tele meghökkentő és néha megdöbbentő, váratlan epizóddal.
Kiválóan eltalált a misztikus, ködös-borongós hangulat és hozzá a helyszín is, a „kocsmaközpontú” erdőszéli magyar falu, a misztifikált faluszéli teleppel. Jól illeszkedik a cellofoidák alter-magyar történetéhez a szereplőgárda is, az orvvadászból biztonsági őrré avanzsált 0,2-nyi IQ-val megáldott vérmagyartól, a várost a vidékre cserélő „új hullámos” zenészig. De a két spoiler fő karakter, Gábor és Szabolcs megformálása a legnagyobb telitalálat. Ahogyan a szerző – főképp a második részben – vezeti sorsukat, alakítja kapcsolatukat az igazán tanítani való, hihetetlenül ötletes, teli váratlan húzásokkal.
Az egész történetet átszövi a lovecraft-i őrület, hagymázas álomból elmebeteg valóságba csöppenünk, majd újra tesz egy kanyart a hullámvasút, és valami olyan helyen vagyunk, amiről csak azt tudjuk és érezzük minden ideggócunkban, hogy nagyon nem akarunk ott lenni. De akkor hol? Van-e egyáltalán hely a végtelen számú elképzelhető és valós univerzum és idősík között, ahol helyünk van? Végeredményben mit is teszünk itt a bolygón? Teremtünk, vagy pusztítunk? Mi a valós szerepünk: isten, vagy szörnyeteg?
Rengeteg olyan kérdés, amelyek igen erősen viszik a vállukon a sztorit, és a szerző ezekre a lerágottnak vélt csontokra igazi élő húst, érző rostokat és szöveteket varázsol. Élvezet olvasni.
Nehéz meghatározni – amennyiben feltétlenül akarjuk –, hogy milyen zsánerirodalom kereteit feszegeti éppen szét ez az alkotás. Bőven akad benne misztikus és horror elem is, és bár történelmi jellegű utalások is vannak a fejezetek elején, az alternatív történelem címkéből nálam inkább csak az alternatív magyar spoiler állja meg a helyét. Sci-finek sem mondanám spoiler, és a fantasy zsánerét is csupán karcolja spoiler. Szóval Veres Attila még ezek között a kategóriák között is rafináltan bizonytalanságban hagy bennünket és sokat bíz az olvasó fantáziájára. De mindez nagyon jól esett így nekem, tetszett ez a lecke, ez a játék a gondolataim adta lehetőségekkel, jól illeszkedett a történet misztikus, bizonytalanságba hajló szálaihoz.

A – mi tagadás, szükségszerű – horror elemek az én ízlésemnek kissé túlburjánzó alkalmazása, az erősen naturális spoiler ábrázolás elharapózása miatt vonok le egy fél pontocskát (azt is inkább jelzés értékkel). Összességében nagyon kellemes csalódás, ajánlom mindazoknak, akik a fentiek alapján úgy vélik, hogy érdemes kipróbálni.


Veres Attila: Odakint sötétebb

2.086 Ft Book24 ·
2.980 Ft –30%
2.115 FtÚj Könyvek ·
2.980 Ft –29%
2.235 FtAgave Könyvek ·
2.980 Ft –25%
2.235 FtKönyvmarket ·
2.980 Ft –25%
2.533 Ftálomgyár könyvesboltok ·
2.980 Ft –15%
2.533 FtRégikönyvek.hu ·
2.980 Ft –15%
2.682 FtLíra ·
2.980 Ft –10%
1.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár
Veres Attila: Odakint sötétebb

1983-ban minden megváltozott Magyarországon. Az egyik erdőben újfajta állatok jelentek meg, hosszú csápjaikkal a faágakon kapaszkodva. Sehol a világon nem láttak még hozzájuk hasonlót. Életműködésük érthetetlen – nincs szükségük élelemre, de imádják a cukrot, meg lehet őket érinteni, de nem lehet lefényképezni. Emésztőváladékuk sokak szerint gyógyítja a rákot. De ami talán a legkülönösebb: nem lehet őket kivinni az országból.
Csoda történt, vagy csupán nem vettünk észre valamit, ami végig a szemünk előtt volt?
Miután csaknem kiirtottuk őket, telepeket hoztunk létre, hogy a fennmaradtakat biztonságban tudjuk. Gábor egy ilyen telepre érkezik dolgozni. Felelősség nélküli munkának tűnik: délelőtt etetés és trágyalapátolás, majd hosszú, unalmas délutánok langyos sörök és külföldi fiatalok társaságában, akik Gáborhoz hasonlóan mind menekülnek valami elől, legyen az egy régi szerelem, vagy a felnövéssel járó felelősség.
De Gábort az állatok választották ki. Senki sem gondolja, hogy ez jelentőséggel bír… de mi van, ha mégis? Ha az egyszerű nyári munka hamarosan bizarr, iszonyattal, halállal teli rémálommá válik, melynek a tétje sokkal nagyobb, mint azt bárki gondolta volna?

Veres Attila a lovecrafti horrort és a vandermeeri szürreáliát vegyíti első regényében, egyszerre tisztelegve a spekulatív fikció múltja és jövője előtt.