regulat értékelése


>!
regulat 
Jeffrey Archer: Párbaj

Azt hiszem, hogy aki az első, uszkve száz oldalon nem adja fel az szeretni fogja ezt a kvázi Káin és Ábel történetet.
Patikamérlegen adagolt ellentétek, a wasp (fehér angolszász protestáns), és a polyák self made man életútját, párharcát, amit a történelem viharai tesznek még kacskaringósabbá.
A párharcét, amit valójában nem nyerhet meg senki, mert az élet… bonyolult.

Megmondom, hogy miért nem adtam öt csillagot. Hogy mi az ami valahol mélyen engem zavart.
Az, hogy a polyák self made man hendikepje csak látszólagos. Csak a történelem teremtette. Ha Abel Rosnowski, alias Wladek Koskiewicz életútját nem töri meg a történelem, valószínűleg hasonló sikereket ér el, hiszen az író eleve belé kódolta, hogy nem akárki. …igaz, a regény feszültségét pont az adja, hogy nincsenek egyenlő pályák és egyenlő esélyek, de a sors az egy napon született fiúknak, ugyanazt a szerencsecsillagot rendelte.
Az olvasó meg csak a regény végén tudja meg, hogy kinek ragyogott fényesebben.

>!
I.P.C., Budapest, 1990
554 oldal · Fordította: Gömöri Judit

Jeffrey Archer: Párbaj

Jeffrey Archer: Párbaj

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ugyanazon a napon, 1906. április 18-án látja meg a napvilágot két újszülött – egyikük Bostonban, egy milliomoscsalád sarjaként, másikuk egy eldugott lengyelországi faluban. Két évtized múltán útjaik Amerikában találkoznak: William Kane, a fiatal, nagyreményű bankár, és Abel Rosnowski, az apátlan-anyátlan árva, nincstelen lengyel bevándorló. Mindketten elszánt harcot folytatnak a pénzért, a sikerért… A ragyogóan megírt történet hat évtizedet ölel fel, s két olyan kimagasló egyéniségről szól, akiknek a végzete úgy rendelte, hogy megmentsék – és tönkretegyék egymás életét. Jeffrey Archer (A tizenegyedik parancsolat, A szerencse fiai, Tökéletes másolat, A vörös király) remekműve, amelyet első kiadása óta milliók olvastak szerte a világon, egyaránt bővelkedik drámai jelenetekben, kalandokban, nagy összecsapásokban és megrázó mozzanatokban. Egymást követik a váratlan fordulatok, egészen a legutolsó mondat végső csattanójáig. A történet pedig folytatódik Archer ugyancsak nagy sikerű A tékozló lány című kötetében.

Hirdetés