mate55  értékelése


>!
mate55 
Angela Marsons: Egy élet ára

Angela Marsons neme alkalmat adhatna annak a kérdésnek a megvitatására, hogy miért van olyan sok írónő a detektívregény-írók között. (egy ezzel foglalkozó lista több, mint 200 nevet sorol fel) Van valami elképzelésem a magyarázatra, amely összefügg azzal, hogy a nők hagyományosan nemcsak a regények olvasásában jeleskedtek, hanem írásában is, de ez túl messzire vezetne. Mindenesetre Marsons megőrzi a konvenció egy fontos elemét, amennyiben regényeiben ugyanannak a nyomozónak, Kim Stone felügyelő nőnek az ügyeiről van szó. A regény első felében értetlenül ráztam a fejem, mert ugyan éreztem a történetben a potenciált, de nem kapott el az a hév, amire számítottam. Sőt, nagyjából a felénél még mindig csak egymáshoz nem teljesen illeszkedő töredékek álltak rendelkezésemre, de abból rengeteg. Mintha nem akart volna haladni a történet. Aztán a kötet felén túl aztán végre beindultak az események. Megnyugtatásul csak az szolgált, hogy legalább a nyomozás lezárásra került, bár mindez leginkább olyan észrevétlenül és hirtelen történt, hogy magam is meglepődtem. A sztori lényegi magvát rejtő csavar azonban bizonytalan megalapozottsággal fúródik a történet testébe. Mert egy fikcióban minden lehetséges, de csak úgy van értelme, ha teljes mértékben el is hisszük azt. Mert én nem igazán: maradtak kétségeim a „mire megy ki a játék” megoldásánál. Marsons roppant okos és cseles írónő, ez a könyve is tisztességesen és becsületesen meg lett csinálva, de sokszor nem tudott túljutni az általánosságok és a közhelyek szintjén.

5 hozzászólás

Angela Marsons: Egy élet ára

Angela Marsons: Egy élet ára

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Két kislányt, két barátnőt elrabolnak úszóedzés után. A szüleik egy időben kapnak SMS-t az emberrablóktól, akik egyelőre csak arról értesítik őket, hogy a gyerekeik életben vannak. Amikor azonban megérkezik a következő üzenet, az a szokásos követelések helyett még szörnyűbb tartalmat rejt: a családoknak licitálniuk kell, és aki többet ajánl a lányáért, azé életben marad, a másik gyereknek viszont meg kell halnia. Kim Stone felügyelő vezeti a nyomozást, és tudja, hogy ha nem sikerül a lányokat visszaszereznie, az az állásába kerülhet. Őt azonban nem ez motiválja, hanem az a tudat, hogy a két gyerek rémisztő körülmények között kénytelen eltölteni a rohanó perceket, azt az időt, amíg nem bukkannak a nyomukra. És nyomból kevés van, pedig az emberrablóknak nem ez az első ilyen ügyük. Egy anya jó ideje hiába várja vissza élete értelmét…

Angela Marsons regényei és Kim Stone karcos, igazságérzettől fűtött alakja nemcsak a hazájában örvend hihetetlen népszerűségnek, hanem megindult a világhírnév felé is: idén már húsz országban jelenik meg a sorozat.

Hirdetés