Oriente P értékelése


>!
Oriente P
Margaret Atwood: Boszorkánymagzat

Ez nem egy Szolgálólány vagy egy Guvat és Gazella, vagyis nem vág kupán és nem rúg hasba, egyszerűen az aminek mondja magát: a Vihar másképp. Persze egy vérprofi, okos, letisztult írás, ahogy Atwoodtól megszokhattuk. Mégis küzdök némi szégyenlős hiányérzettel, mert szeretem amikor Atwood kupán vág és hasba rúg, ezt már-már elvárom tőle, és ezúttal sértetlenül megúsztam az olvasást. :)

A Boszorkánymagzat a Shakespeare újra spoiler egyik újabb darabja, és Atwood szerintem tökélyre pörgette a sorozat koncepcióját: egyszerre kapunk egy friss interpretációt és többrétegű műelemzést, mindezt egy kortárs fikcióba oltva. Vihar a Viharban, ami újrateremti a Vihart – szépen átgondolva és megszerkesztve, a kulcskarakterek kényelmesen és érzékenyen kibontva. Gondolkodtam, melyik motívumot emeljem ki, leginkább miről szólt nekem a regény, és arra jutottam, hogy arról a gigászi belső harcról, ami az elengedéssel jár. Háromféle elengedésről is szó van itt, nem is tudom, melyik a nehezebb: elengedni a haragot, elengedni a szeretetet, elengedni a kontrollt. Boldogabb lesz Prospero, mikor a tengerbe veti varázskönyveit? spoiler
A könyv végével kapcsolatban vegyesek a érzéseim: míg az elítéltek amatőr színészek feladatmegoldásai, amikor tovább kell gondolniuk a darab szereplőinek sorsát, igazi interaktív művészetterápiás flash volt, magának a regénynek a spoiler lezárásával nem vagyok teljesen kibékülve.


Margaret Atwood: Boszorkánymagzat

Margaret Atwood: Boszorkánymagzat

Egy neves londoni kiadó kortárs szerzőknek kínált föl megbízást: válasszanak egy-egy Shakespeare-drámát, s ezek témájára írjanak regényt.
Az évtizedek óta népszerű, számos nemzetközi díjjal elismert kanadai író A vihart választotta.
A mű főhőse Felix, egy színházi fesztivál nagynevű művészeti igazgatója, akit riválisa kifúr az állásából. Felix tizenkét éven át remeteként él egy kunyhóban. Vadul lobog benne a bosszúvágy, de hőn áhított vágya A Vihar színpadra állítása is: ezzel akarja új életre kelteni Mirandát, korán elveszített kislányát. Színházi kurzust vezet egy börtönben, és amikor a véletlen útjába sodorja ellenségeit, felvillan a lehetőség, hogy egy csapásra két tervét is megvalósítsa: megrendezheti a darabot, és elégtételt vehet nagyhatalmú ellenségein is.

Hirdetés