pveronika értékelése


>!
pveronika
Christina Lauren: Autoboyography

Mint megtudtam, ma van a ’coming out’ világnapja, így pontosan alkalomhoz illő, hogy a torkom szakadtából a világba kiáltsam, hogy „mindenkinek el kellene olvasnia ezt a könyvet!”. Ez egy nagyon fontos témákat boncolgató, gyönyörű történet két világ találkozásáról, elfogadásról, hitről és szerelemről.

A történet főszereplője a végzős gimnazista Tanner, aki néhány éve Californiából Utahba költözött családjával, egy olyan kisvárosba, ahol többségében mormonok élnek, szigorú szabályok szerint. Tanner szerencsés srác. Pontosan tisztában van önmagával, már régen tudja, hogy a fiúk és a lányok egyaránt érdeklik, és a szülei mindenben mellette állnak, nagyon szoros családi összetartással támogatva őt. Tanner anyukája valaha a mormon közösség tagja volt, így érzi a súlyát annak, hogy mivel jár a Utahba való költözésük, és nagyon fontosnak tarja nyomatékosítani a családban, hogy Tanner nem vállalhatja fel a fiúk iránti érdeklődését senki előtt. Ez évekig nem is jelent problémát a srác számára, egészen addig a pillanatig, amíg a végzős évének utolsó félévében a kreatív írás órára be nem sétál az új tanársegéd, Sebastian, akinek egyetlen pillantása kiszippant minden levegőt a tündéjéből.

A kedves, odaadó, folyton mosolygó Sebastian azonban a mormon közösség elkötelezett tagja, a prédikátor fia, megrendíthetetlen hittel és hatalmas szívvel. Ő az a fajta srác, akire mindenki odafigyel, és akit mindenki szeret. Mindaddig, amíg követi az írást. És az írás elítéli az azonos neműek közötti érzelmeket, így bár már ő is fiatal korától tudja, hogy a fiúkhoz húz a szíve, ő mélyen titkolja ezt a családja, a közösség és saját maga elől is. De Tanner egy új korszakot hoz az életébe, amely sokszor nehéz, tele van kérdésekkel és bizonytalansággal, de ugyanakkor új dolgok felfedezésétől és rengeteg érzelemtől teljes.

Nagyon szép volt ez a történet, és úgy érzem, olyan dolgokra keresi a választ, amely számos fiatal fejében megfordul. Foglalkozik a hit és az LGBTQ kapcsolatával, miközben számos kérdést vet fel. Vajon választhatsz-e a család és a szerelem között? Vajon csak egyféle hit és igazság létezik? Vajon Isten tesz-e különbséget szerelem és szerelem között? Ha igazán szeretünk valakit lehet-e az feltételekhez kötött?

Ez nem az a fajta könyv, amit Christina Laurentől megszoktunk, azonban a szerzőpáros nagyon jó érzékkel és profi módon nyúlt hozzá ehhez az igencsak kényes témához, és megmutatták, hogy Young Adult műfajban is kiemelkedőt tudnak alkotni. Nagyon jó stílussal, komplex karakterekkel és nagyon szép kontrasztokkal vezetik végig az olvasót Tanner és Sebastian lassan kibontakozó kapcsolatán, egy igazán magával ragadó történetben.

Őszintén ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, nemtől, kortól, szexuális beállítottságtól és vallási nézettől függetlenül, mert garantáltan el fog rabolni egy darabot az olvasó szívéből.

21 hozzászólás

Christina Lauren: Autoboyography

Christina Lauren: Autoboyography

Fangirl meets Simon vs. the Homo Sapiens Agenda in this funny and poignant coming-of-age novel from New York Times bestselling author Christina Lauren about two boys who fall in love in a writing class—one from a progressive family and the other from a conservative religious community.

Three years ago, Tanner Scott’s family relocated from California to Utah, a move that nudged the bisexual teen temporarily back into the closet. Now, with one semester of high school to go, and no obstacles between him and out-of-state college freedom, Tanner plans to coast through his remaining classes and clear out of Utah.

But when his best friend Autumn dares him to take Provo High’s prestigious Seminar—where honor roll students diligently toil to draft a book in a semester—Tanner can’t resist going against his better judgment and having a go, if only to prove to Autumn how silly the whole thing is. Writing a book in four months sounds simple. Four months is an eternity.

It turns out, Tanner is only partly right: four months is a long time. After all, it takes only one second for him to notice Sebastian Brother, the Mormon prodigy who sold his own Seminar novel the year before and who now mentors the class. And it takes less than a month for Tanner to fall completely in love with him.

Hirdetés