kvzs P értékelése


>!
kvzs P
Kim Stanley Robinson: New York 2140

Karakterek! Történet! KSR lassan rájön, hogy ha az előző kettőt belecsempészi a könyveibe, akkor az olvasók is is jobban fogják élvezni azokat. Ettől függetlenül megmaradtak ebben a kötetben a rá jellemző magyarázatok, és a téma alapos körüljárása is.
Mondhatnánk, hogy a könyv kirohanás a kapitalizmus ellen. De a fent említett alapos leírások miatt inkább kőkemény állásfoglalás, aminek a konklúziója sajnos az, hogy eltoltuk, de nagyon. A rövid távú haszonmaximalizálás miatt ugyanis teljesen tönkretettük életterünket és éltetőnket, a Föld nevű bolygót. Naponta halnak ki állatfajok, egyre gyakoribbak a pusztító viharok, a földön keresztül mérgezzük magunkat is, emelkedik a tengerek vízszintje. Ez utóbbi gyilkos hatással lesz a tengerparti életterekre, és az egész világgazdaságra. Azonban szerencsére rettentően találékony, és túlélő típusú faj vagyunk, és megtaláljuk a módját, hogy még az elárasztott területeken is élni tudjunk.
A történet egy vízben álló toronyház néhány lakóin keresztül mutatkozik meg. Különböző múltú és típusú emberek sorsa fonódik össze véletleneken -és kevésbé véletleneken- keresztül. Céljuk először a házuk és létük megmentése, majd az egész világ felrázása. Ugyanis bármennyit hibáztunk a múltban, soha nincs késő tenni a jövőért.


Kim Stanley Robinson: New York 2140

Kim Stanley Robinson: New York 2140

Az óceán szintje megemelkedett, és New York városa elsüllyedt.

A lakói alkalmazkodtak az új helyzethez, és New York ugyanaz a nyüzsgő, élettel teli metropolisz maradt, ami mindig is volt – noha örökre megváltozott. Minden egyes utca csatornává vált, minden egyes felhőkarcoló egy szigetté.

Kim Stanley Robinson az egyik épület különböző lakóinak szemén át mutatja meg nekünk, hogyan alakul át világunk egyik legnagyszerűbb városa az apállyal és a dagállyal. És mivé alakul eközben maga az ember.

„Ebben a regényben a főgonosz maga a kapitalizmus.”
Adam Roberts

„Gyönyörű és optimista látomások széles tárháza technológiai és társadalmi változásokról, szembeállítva korunkkal, amikor az emberiség a legnagyobb veszélyt jelenti saját magára.”
The Conversation

Hirdetés