WerWolf értékelése


>!
WerWolf
Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

Amikor elkezdtem olvasni, rá kellett jönnöm, hogy ez nem egy történelmi regény, hanem inkább egy, az író(nő) által elmondott történet, ahol a párbeszédeket idézetek helyettesítik. Kicsit visszavett az olvasási élményből. Aztán, lassan, észrevétlenül behúzott és azon kaptam magam, hogy már végeztem is a könyvvel.
Az elején nem csak arra jöttem rá, hogy nem történelmi kalandregényt olvasok, hanem arra is, hogy tudásom, ismereteim igencsak gyengék az indiai életformát és kifejezéseket illetően. A nevek, a ruhadarabok, az ünnepek megnevezései, szokások, mind-mind ismeretlenek voltak számomra. Néha úgy éreztem, hogy nem is magyarul olvasok. Persze, az első 20-30 oldal után (miután kigugliztam az ismeretlen szavakat) már fennakadás nélkül haladtam a történettel.
Magam is meglepődtem azon, hogy mennyire magával tudott ragadni Viktória királynő és Abdul története. Ráadásul aktualitása miatt (hiszen összecseng egy kicsit a mai helyzettel), folyton kapcsolódási pontokat találtam „Döbrögi uraság és a Hentes” történetével.
Shrabani Basu nem próbálta befolyásolni az olvasóit, hogy egyik vagy másik oldal mellett kötelezzék el magukat. Sokszor értetlenül álltam én is Viktória királynő makacs kitartása előtt, és bár elítéltem Abdul követelőző magatartását, mégis fel kellett ismernem, hogy egy számomra más világból jött és talán az értékrendjeink nem egyeznek meg, így ítéletet sem mondhatok felette.
Le a kalappal az írónő előtt, és azt kell mondanom, hogy így kell megírni egy romantikus, történelmi kalandregényt ahhoz, hogy a férfiak is élvezettel olvassák :)


Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

Shrabani Basu: Viktória királynő és Abdul

Szeptemberben Judi Dench főszereplésével, Stephen Frears rendezésében a filmvásznon is találkozhatunk a történettel.

„Oly nagyon kedvelem őt – írta Viktória 1888-ban. – Jó, gyengéd és megértő… igazi megnyugvás számomra."
A magas és jóvágású Abdul alig huszonnégy évesen érkezett Agrából Angliába, hogy az aranyjubileumát ünneplő Viktória királynő asztalánál szolgáljon fel. Az indiai ifjú alig egy év leforgása alatt az udvar befolyásos személyisége lett.
Így kezdődött Viktória királynő hosszú uralkodásának talán legbotrányosabb évtizede. Az uralkodó mérhetetlen örömet és megnyugvást talált munsijában. Abdul mindeközben megosztotta az indiai szubkontinenssel kapcsolatos szerteágazó tudását India császárnőjével, aki soha nem jutott el az egzotikus országba. A királyi udvar megvetéssel tekintett a bizalmas kapcsolatra, amely egészen a királynő 1901. január 22-én bekövetkezett haláláig kitartott.
Shrabani Basu eredeti dokumentumok alapján eleveníti fel Viktória és Abdul páratlan kapcsolatát, és vele a késő tizenkilencedik század Brit Birodalmának életét.

Hirdetés