PTJulia P értékelése


>!
PTJulia P
Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Nagy pozitívuma a könyvnek, hogy végre lakótelepi gyerekeknek szól, lakótelepi környezetről. A Szeleburdi családon kívül nemigen tudok olyan mesét, ami lakótelepen játszódik, holott rengeteg gyerek mindennapi életét határozza meg ez az életforma.
A mese szerintem tisztes iparosmunka, semmi különösebb tanulság, semmi irodalmi cizelláltság. Van eleje, vége, egy kis íve, de nekem túlzottan zavaros volt. Néha a végefelé se értettük, hogy mit olvasunk, egyes szavakba -főleg a manók neveibe- állandóan beletört a nyelvem. Úgy éreztem, hogy időnként az író meg az illusztrátor is belezavarodnak a sztoriba, pl elvileg Gizi néni elutazik 10 napra, aztán mégis otthon van, ősz, de a képeken barna stb. Az sem tetszett, hogy a gyerekek többször is hazudnak a könyvben, és ez mint teljesen elfogadható, csávából kihúzó megoldás minden esetben.
Pozitívnak tartom azt, hogy nem kellett az első rész ismerete, gyakorlatilag 3-4 oldal után teljes jogúan bekapcsolódhatunk a történetbe, felfoghatjuk az alapfelállást (már, ha a manók nevét sikerül felfogni).


Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Ki a titokzatos új manó?
A pormanó és barátai újabb kalamajkába keverednek: a környékükön egy furcsa lény ijesztgeti a gyerekeket, és mindenki orra alá borsot tör. A manók úgy döntenek, maguk veszik kézbe az ügyet, és zseniális tervet eszelnek ki az elkapására.
Ezzel kezdetét veszi az izgalmas üldözés a sötét alagsortól egészen a panelház legtetejéig, a tetőfolyosóig. A kis csapat a veszélyekre fittyet hányva ered a bajkeverő nyomába, sőt, még a szemétledobó csövébe is bemerészkednek. Manórablás, ejtőernyőzés, csúzli és köpőcső párharca – ebben a könyvben mindent megtalálsz, ami egy lélegzetelállító kalandhoz kell.
Vajon sikerrel járnak apró barátaink? Végül megszabadulnak a bosszantó manótól, vagy inkább szert tesznek egy új barátra?
Kalandozz pormanóval Te is!

Hirdetés