pat P értékelése


>!
pat P
John Banville: A tenger

Végül is, ez a szépséges, ám kissé erőtlen, elmosódó próza igen kiválóan visszaadja úgy az északi tengerpartok hűvös, szeles nyarainak hangulatát, mint a saját életébe hajlott koráig sem beletaláló, veszteségei elől hol asszonyhoz, hol italhoz menekülő ember életét és elmúlását.
Bizonyos, inkább technikai szempontból talán az egyik legjobban megírt regény, amit valaha olvastam – a szépséges nyelvezetét már említettem, a három idősík kezelése egyszerűen mesteri, meg az is, hogy épp a történet tökéletes kiszámíthatóságával kelt az olvasóban alig kibírható, várakozós feszültséget.
Kár, hogy nagyon stílusnehéznek* éreztem a szöveget, történetileg szerintem jóval kevésbé működött, a főszereplőt nagyon ritmikusan tudtam volna ütni minden életszakaszában, a befejezés szerintem rém hatásvadász volt, szóval minden elmondható pozitívum ellenére sem az én könyvem ez.**

*Az olyan, mint a fejnehéz, na.
** Hanem @Nita_Könyvgalaxis-é. Köszönöm az utólagos hozzájárulást az olvasáshoz! :)

2 hozzászólás

John Banville: A tenger

John Banville: A tenger

Max Morden művészettörténész hosszú évtizedek után nem csak az őt ért veszteség és gyász elől menekülve tér vissza a tengerparti kis ír faluba, ahol gyermekként töltött egy szünidőt, de úgy érzi, itt az ideje a régi, egész jövőjét meghatározó tragédiával való szembenézésnek is. Azon a nyáron a különcnek számító Grace család mintha egy másik világból csöppent volna bele az üdülőfaluba álomittas ürességbe. Max számára a házaspár és a vele egyidős tízéves ikrek olyanok voltak, mint az istenek, és őt csakhamar beszippantotta különös életük, amely egyszerre volt csábító és felkavaró. A felesége közeli halálából fakadó fájdalom feldolgozása most összemosódik a gyermekkor, a távoli múlt emlékeinek felidézésével, és az egykori kamasz reflexiói különös módon keverednek az elmúlás közelségétől megrettent férfi szorongásaival.
John Banville érzékenységgel megformált szereplői és hangulatai – s nem utolsósorban finom öniróniája – teszik felejthetetlen olvasmányélménnyé ezt a nyugtalanító, mégis megindító és vigaszt nyújtó regényt.

Hirdetés