pveronika értékelése


pveronika>!
Jill Santopolo: The Light We Lost

Nagyon régen olvastam ennyire szomorú könyvet. Olyat, aminél az első oldalaktól kezdve úgy éreztem, mintha valaki benyúlt volna a mellkasomba, és elkezdte volna szorítani a szívemet, hogy az utolsó oldalaknál egy végső szorítással végleg elhallgattassa azt. Egy történet két egymást végsőkig szerető emberről, akik talán soha nem lehetnek egymáséi, mert szó szerint világok választják el őket. A könyv fontos kérdéseket boncolgat. Szó volt benne háborúról, veszteségekről, lelkitársakról, szerelemről, álmokról, és elveszített lehetőségéről.

Szeptember 11-én két New York-i egyetemistát a sors, a tragédia, a füst és fájdalom sodorja egymás irányába, és innentől kezdve Lucy és Gabe élete már nem lesz ugyanaz többé. A borzalom, amely oly sok mindenkit szakított el egymástól, őket örökké összeköti, és minden, amit addig hittek a világról örökre megváltozik. Azonban van, hogy a szív és az ész külön utakon jár, hogy egy vágy, egy belülről jövő késztetés erősebb, még annál az elsöprő szerelemnél is, amely Gabe és Lucy között bimbózik. Bár 2001. szeptember 11. mindkettőjük életén örök nyomot hagy, mégis Gabe az, aki soha nem tud igazán túllépni az eseményeken. Úgy érzi, hogy tennie kell valamit a világért, még akkor is, ha emiatt el kell hagynia élete nagy szerelmét. Gabe és Lucy útjai így külön válnak, de vajon képesek lesznek visszatalálni a közös ösvényre?

Különleges volt a könyv narrációja. A történetet Lucy meséli el múlt időben, és minden szavát Gabehez intézi. Ez a megoldás már önmagában is adott egy melankolikus alaphangulatot a könyvnek. A szereplőket megszerettem, és bár olykor borzasztóan haragudtam rájuk a döntéseik miatt, mégis minden egyes porcikámban éreztem minden fájdalmukat és boldogságukat, és nagyon közel éreztem őket a szívemhez.

Ez a könyv apró pici darabkákra törte a lelkemet. Sokszor csalt könnyet a szembe, és töredelmesen bevallom, hogy a könyv hallgatása során munkahely ide-vagy oda, sűrűn törölgettem a szemem, törekedve arra, hogy lehetőleg minél halkabban szipogjak a kollégáim előtt. A hangoskönyvet egyébként maga az írónő narrálta, és ebben is képes volt megcsillogtatni a tehetségét.

Kicsit emlékeztetett a történet Leylah Attar: 53 Letters for My Lover című könyvére, csak még fájdalmasabb, még kilátástalanabb és még szomorúbb volt. Ahol az a könyv képes volt egyensúlyt hozni a történetbe vidám pillanatokkal, itt mindig azt éreztem, hogy a főszereplő lány örökre elveszítette az esélyt az igazi mélyről jövő boldogságra, és megelégszik egy olyan élettel, ami csak matt hasonmása a fénylő aranynak, amit Gabe jelentett számára, folyamatosan keresve a választ a „mi lett volna, ha?” kérdésre.

Szomorú volt ez a történet, de egyben gyönyörű és feledhetetlen is. Az biztos, hogy az én szívemben örök nyomot hagyott. Az írónő oldalán láttam, hogy ha minden igaz, a @21_Század_Kiadó megvette a magyar jogokat. Már nagyon várom, hogy a polcomon láthassam ezt a csodálatos történetet. A legőszintébben ajánlom!

9 hozzászólás

Jill Santopolo: The Light We Lost

Jill Santopolo: The Light We Lost

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

He was the first person to inspire her, to move her, to truly understand her. Was he meant to be the last?

Lucy is faced with a life-altering choice. But before she can make her decision, she must start her story—their story—at the very beginning.

Lucy and Gabe meet as seniors at Columbia University on a day that changes both of their lives forever. Together, they decide they want their lives to mean something, to matter. When they meet again a year later, it seems fated—perhaps they’ll find life’s meaning in each other. But then Gabe becomes a photojournalist assigned to the Middle East and Lucy pursues a career in New York. What follows is a thirteen-year journey of dreams, desires, jealousies, betrayals, and, ultimately, of love. Was it fate that brought them together? Is it choice that has kept them away? Their journey takes Lucy and Gabe continents apart, but never out of each other’s hearts.

Me Before You meets One Day in this devastatingly romantic debut novel about the enduring power of first love, with a shocking, unforgettable ending. A Love Story for a new generation.

Hirdetés