marcipáncica értékelése


>!
marcipáncica
Ed McDonald: Blackwing

Nagyon ismeretlen még ez a könyv (nálunk), de remélem ez hamarosan változni fog, mert amúgy baromi jó. Meglepően, hiszen elsőkönyves szerző, ilyenkor sosem lehet tudni mire számítson az ember, és hát ezek a kezdeti művek nem feltétlenül szoktak a legjobbak lenni.
Ed McDonald nagy fába vágta a fejszéjét, az egész történet elmesélést egy főszereplő szemszögéből teszi, és ilyenkor számomra nagyon fontos, hogy egy olyan erős, hiteles és érdekes figura legyen ez a karakter, aki le tud kötni 3-400 oldalon keresztül. Az alkoholista, megkeseredett, testileg és lelkileg is megnyomorodott, kezdetben teljesen „szarok bele az egészbe” állapotban létező és ténykedő Galharrow kapitány személyében pedig tökéletes narrátort kapott a történet. spoiler A többi a szereplőre sem lehet panasz, alapvetően nem szoktam ilyesmire figyelni, de ebben a könyvben nagyon erős női karakterek vannak, Ezabeth, Nenn és Herono mind nagyon jól eltalált, igazi badass, de nem önmaguk paródiájába forduló karakterek, és az egész szereplőgárdára elmondható amúgy, hogy bár nem időzik túl sokat velük, olyan apró részleteket oszt meg róluk terjengős leírások helyett, amikből árad az életszerűség, a párbeszédeknél érezni, hogy kik között zajlik.
Amúgy a történet hozza a disztópiás fantasy alapszituációt, nem tudunk semmit, nem tudjuk hol vagyunk, mikor, és miért ilyen minden, amilyen, de rossz nekik/nekünk, nagyon rossz. Aztán persze szépen apránként a főszereplővel együtt ismerjük meg ezt a világot, ezt a nagyon aprólékosan kitalált, komplex világot, szép lassan választ kapva nagyon sok kérdésre, sokra pedig nyilván nem, mert valamivel a folytatást is meg kell tölteni. McDondald egy nagyon jó világot talált ki, amit aprólékosan adagol az olvasónak, folyamatosan fenntartva az érdeklődést, és megpedzegetve azt, hogy sokkal több van itt a háttérben, mint amit elsőre gondolnánk.
És ami a legmeglepőbb volt számomra talán, hogy McDonald jól ír. Kifejezetten jól. Fantasyknél nem feltétlen a legelső szempont, hogy milyen irodalmi eszköztárat használ az író, ha legalább az alapötlet és a szereplők jók, ez már mellékes, de ebben a könyvben emellett sem lehet szó nélkül elmenni. Nagyon részletes, de nem feleslegesen elnyújtott az elbeszélés módja, kitérőket tesz, hogy képeket fessen az olvasó elé, de ezek mind helyénvaló, világ- és karakterépítő szerepet töltenek be. A történet nagyon jól időzített, az erős felütést egy hosszabb, folyamatosan építkező, tudásszerző rész követi, amit néha megráz egy-egy újabb fejlemény, hogy aztán a végére nagyon odategye magát, és egy tényleg epikus befejezéssel zárja a történetet – egyelőre, én ugyanis remélem, hogy a folytatás nem várat magára sokat, mert sok lappang még ebben a világban.
Kis figyelmeztetést, a könyvben káromkodnak, sokat, nagyon sokat, és véres. Rettentően véres, trancsírozós, kaszabolós, de nem eszetlen módon, ezek a leírások is nagyon szépen illeszkednek az egész történet/világ hangulatába.

7 hozzászólás

Ed McDonald: Blackwing

Ed McDonald: Blackwing

Set on the ragged edge of a postapocalyptic frontier, Blackwing is a gritty fantasy debut about a man’s desperate battle to survive his own dark destiny…

Nothing in the Misery lasts…

Under a cracked and wailing sky, the Misery is a vast and blighted expanse, created when the Engine, the most powerful weapon in the world, was unleashed against the immortal Deep Kings. Across the wasteland, teeming with corrupted magic and malevolent wraiths, the Deep Kings and their armies are still watching—and still waiting.

Ryhalt Galharrow is no stranger to the Misery. The bounty hunter journeys to a remote outpost, armed for killing both men and monsters, and searching for a mysterious noblewoman. He finds himself in the middle of a shocking attack by the Deep Kings, one that should not be possible. Only a fearsome show of power from the very woman he is seeking saves him.

Once, long ago, he knew the woman well, and together they stumble onto a web of conspiracy that threatens to unmake everything they hold dear and end the fragile peace the Engine has provided. Galharrow is not ready for the truth about the blood he’s spilled and the gods he’s supposed to serve…

Hirdetés