Timcsibaba77 értékelése


Timcsibaba77>!
Zsolt Béla: Duna-parti nő

Egy igazán antikvár könyvre bukkantam Zsolt Béla személyében. Kicsit a fekete-fehér nosztalgikus Kis Manyi, Tolnay Klári, Páger Antal, Honty Hanna, és még sorolhatnám jutottak az eszembe a könyvet forgatva. Itt-ott kicsit elakadtam, és elgondolkodtatott, néha-néha el is untatott. Az elején megvallom fontolgattam, hogy leteszem a könyvet, de érdemes volt végig molyolnom. A vége nagyot szólt.
És voltaképp van mondanivalója a történetnek. ami megdöbbentett, hogy kicsit jós mű is, lévén, mikor íródott, az azt követő történéseket lehetett ugyan sejteni, de megérezte, papírra vetette az író, miként is fog alakulni a magyarok sora. spoiler Viktor boldogtalan házassága, a folyton csaló feleség, és egymás melletti vergődésük gyümölcse, ami túl korán leesik a fáról, egy halálra ítélt nemzetet jövendöl. Utána utat tör magának a fasizmus, és elindul a zsidó gyűlölet, irtás, azaz a második világháború.
Számomra az apa nagyra törő ábrándozásai a kis meg sem született Arthurkával, és majd a halva született gyermek okozta történet záró tragédia egy kis ízelítő az eljövendő Magyarország sorstalanságára. Jövő generáció halálra lesz ítélve, megannyi hányadtatáson megy majd keresztül, a sorra jövő elnyomás, amit tényleg el kellett, és napjainkban is kell szenvednünk.
Megdöbbentő filozófikus ponyva, dráma, novella mű . Nehéz bekategorizálni, besorolni. A 30-as évek Magyarországa.


Zsolt Béla: Duna-parti nő

Zsolt Béla: Duna-parti nő

„Negyven éve parancsol nekem az anyám… Már gyerekkoromban abból indult ki, hogy rendkívül ostoba vagyok…” Viktor negyvenéves gazdag zsidó ügyvéd Budapesten, az 1930-as évek elején. Felnőtt férfi, aki rettegi és szolgálja anyját. Ügyvéd és cégtulajdonos, aki gyűlöli és szolgálja főnökét. Dúsgazdag férj, aki kívánja és szolgálja feleségét. Tekintélyes nagybácsi, aki a fizikai félelemig féli Németországból hazatért félzsidó-félnémet unokaöccsét… Vágyak, elfojtások, szexuális perverziók, pénz, mocsok és a polgári Budapest. Zsolt Béla, a magyar regény aranykorának egyik legnépszerűbb írója Házassággal végződik címmel nemrég megjelent bestsellere után újabb sikerkönyvében is a pesti zsidó és keresztény társadalom viszonyait, iszonyait boncolja – fájdalmas, szórakoztató, néhol szinte már pornográf stílusban. És ami döbbenet: Zsolt Béla, ez a tipikus pesti kávéházi figura, 1936-ban írott regényében megérezte és megírta azt, amit szinte senki sem vett észre. Vagy nem mert észrevenni…