PandaSára értékelése


>!
PandaSára
Bolesław Prus: A fáraó

Valamikor nagyon régen olvastam már, de a napfogyatkozásos részen kívül semmire sem emlékeztem belőle, meg arra, hogy tetszett.
Sokszor gondoltam már arra, hogy nem szabad újraolvasni sok könyvet, ami egyszer tetszett, mert az ember csalódik.
Meglepett, hogy most nem ezt éreztem, hanem hogy egy régi könyvet olvasok, nagyon lassan csordogáltak az események, a cselszövések.
Az eleje kimondottan unalmasnak tűnt nekem, aztán egy cseppet sem volt az.
Aki ókori Egyiptomról akar olvasni, annak mindenképpen ajánlom, főleg a beleszőtt korabeli dokumentumok is nagyon érdekessé teszik a könyvet.
Fáraó és a papok harca, erről szól röviden összefoglalva.


Bolesław Prus: A fáraó

Bolesław Prus: A fáraó

A nagy lengyel realista írónak ez a műve az ókori Egyiptomba visz bennünket. Várakozással ismerkedünk meg a regény hősével, a fiatal fáraóval, és egyre növekvő érdeklődéssel követjük útját. Nagyra törő uralkodó ő: országát hatalmassá akarja tenni, és segíteni az elnyomott, kiszolgáltatott parasztság sorsán. De tervei végrehajtásában megakadályozza a főpapság, mely a világi hatalmat is kezébe akarja ragadni, és a fáraót bábként rángatni. A fáraó és a főpapság között összetűzésre kerül sor. A fiatal fáraó elpusztul a küzdelemben, de eszméi annyira élőek és erősek, hogy éppen ellenfelei kénytelenek azokat megvalósítani. A mű nemcsak színes, lebilincselő olvasmány, hanem tanulságos korrajz is. A szerző mesteri kézzel eleveníti fel a társadalmi hátteret, megmutatja az egymással szemben álló rétegeket, megismertet bennünket az ország mindennapi életével, kultúrájával, vallásával.

Hirdetés