sophie P értékelése


>!
sophie P
Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Azt akartam mondani, hogy éppenhogycsak megírt történet, annyira leheletnyi életkép, hogy az ilyesmit selyemre lehet megfesteni, esetleg porcelánra, sok virágmintával és arany szegéllyel, de semmiképpen sem olajjal, durva vászonra. Vagy el lehet táncolni esetleg, a maikók el tudnák. Erre látom, hogy a szerző írt vagy száz „Leheletnyi történetet”, sőt ez volt a kedvenc műfaja. Na tessék! S még azt is írják, hogy ez a fajta irodalom nyomokban haikut tartalmaz, és én ezzel meg teljesen egyetértek/érzek. És az író 1968-ban Nobel-díjat kapott. „Nemes elbeszélő művészetéért, mely gyengéd érzékenységgel fejezi ki a sajátos japán szellemet”. Az biztos, hogy az egyik könyv, amire gondoltak, az ez volt.

Szóval van egy ifjú hölgy, mondjuk úgy húsz körül. Kimonóban jár, de ha muszáj, esőkabátot vesz kapucnival. Feltétel nélkül engedelmeskedik a szüleinek, de van egy fiúbarátja. Talált gyermek (vagy olyasmi), de ez már nem szégyen, lehet viselni. Az apa hagyományos üzletet visz, közben már a modern dolgok jobban mennek, az amerikai turisták pedig nem selymekért, hanem a tranzisztoros rádióért vannak oda. És a mindennél kicsit fontosabb díszlet mindehhez Kiotó, az ősi város, a szűk utcácskáival, a évszázados templomaival és kertjeivel, az egymást követő hangos, színpompás ünnepségeivel.

Van ez az ifjú hölgy tehát, eladósorban. Nem kell semmi különösre gondolni, éli az életét, és az idegvégződései nagyon érzékenyek: a testvére, a cseresznyevirágok, a szülei, egy nagyon erőteljes férfialak, … és nagyjából ennyi. Ez (a) minden. Ibolyák a fán. Tücskök a cserépben.


Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Virágzó cseresznyefák, parkok, ősi szentélyek, színpompás ünnepek egy modern, fejlődő japán nagyvárosban, amely a századok megszentelte hagyományoknak sem akar hátat fordítani – ebben a keretben bomlik ki a nagylány korban egymásra talált két ikertestvér, Csieko és Naeko megindító története. Egyikük famunkások között, a másik jómódú kereskedő házában nevelkedett, de a feltámadó testvéri szeretet ledönti a társadalmi gátakat. A két melegszívű, kedves leány élete egyaránt kiteljesedik, és mindkettő megtalálja a hozzáillő, odaadóan szerető férfitársat is.
Az 1899-ben született, Nobel-díjas japán író finoman szőtt, különös ritmusú regénye egy számunkra szokatlan világba vezet el, mely áhítatos szépségkultuszával, rejtőző, de mély érzéseivel és a mindennapokat átszövő költőiségével végül meghitt ismerősünkké válik.

Hirdetés