Sytka MP értékelése


>!
Sytka MP
Richard S. Briggs: Bölcs bibliaolvasás

Richard S. Briggs: Bölcs bibliaolvasás Hogyan vegyük komolyan az Írást?

Mondok valami teátrálisat: ha én könyvet írnék, nagyjából olyan könyv lenne a végeredmény, mint amilyet Richard S. Briggs alkotott. Ami nem mond le arról, hogy szakszerű legyen, de a szakszerűség oltárán nem áldozza fel saját olvasóit, akik elvesznek a szakkifejezések és bonyolult gondolatok oltárán. Briggs remek stílusa az élő példája annak, hogy egy szakkönyv lehet szórakoztató – sőt bizonyos pontjain még humoros is! – anélkül, hogy ezzel tartalmilag felhígulna és a minőséget a popularitás alá rendelné.

A könyv egyébként elég mélyrehatóan beszél a Biblia megértésének és olvasásának mikéntjéről, melyben úgy látom három fontos réteggel számol: a történeti, az irodalmi és a teológiai spektrummal, mint amelyek három irányból követelik meg az értelmes olvasó figyelmét. Briggs másik állítása, amit magam is osztok, hogy a Szentírás interpretációjában egy hermeneutikai körről, vagy talán inkább spirálról beszélhetünk: ami Jézussal történt, az csak a Biblia fényében válik érthetővé, ugyanakkor maga a Biblia csak annak a fényében érthető, ami Jézussal történt. Az Írás megértése tehát valahol mindenképpen krisztocentrikus.

Briggs ennél persze jóval mélyebbre megy, példái életszagúak, kérdései szókimondóak, és ha eltekintünk a kötet utolsó 20 oldalától (mely számomra már kissé szükségtelenül túlbonyolítottnak és magyarázkodósnak tűnt), egy remek könyvet vehetünk kézbe, amely mögül egy kedves és szimpatikus ember körvonalai rajzolódnak lelki szemeink elé. Ez volt eddig a legjobb kötet a Hermeneutikai Füzetek sorozatban, ami a kezem közé került!

1 hozzászólás

Richard S. Briggs: Bölcs bibliaolvasás

Richard S. Briggs: Bölcs bibliaolvasás

Hogyan vegyük komolyan az Írást? Ez a könyv arra vállalkozik, hogy választ keressen e kérdésre: mit jelent a bölcs bibliaolvasás? A szerző az olvasás alapvető kontextusaira irányítja a figyelmet: a történelmi, az irodalmi és a teológiai összefüggésekre, illetve a két szövetség közötti hermeneutikai kapcsolatra. Azt vizsgálja, hogy mindezek megismerése mennyiben segítik elő a Szentírás bölcs olvasásáról szóló gondolkodást. Végezetül számba veszi a mai hermeneutikai perspektívákat, melyek elősegítik a bölcs bibliaolvasást. A könyv célja, hogy a Biblia olvasásának kulcskérdéseit árnyalt, konstruktív és érthető módon tárgyalja, anélkül, hogy ezzel a legfontosabb teológiai problémákat leegyszerűsítené.

Hirdetés