csokitorta P értékelése


>!
csokitorta P
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok, hogy elolvashattam ezt a csodálatos könyvet! Viszont a belső tartalommal még a borító sem tudta felvenni a versenyt. Ahogy a fülszöveg is ígérte, ez a történet tele van cselszövéssel, romantikával és drámával. Meglepő fordulatokat követték a még váratlanabb fordulatok, csak kapkodtam a fejemet a sok meglepetés között. Ami szerintem megkoronázta ezt a könyvet, az a hangulat volt, amelyet az írónő teremtett. Mostanában egyre többet találkozni múltban játszódó történetekkel, viszont a magyar írók félve nyúlnak vissza országunk történelméhez. Pedig mennyire szívhez szólóbb tud lenni egy történet, ha a szülőföldünkön, lakóhelyünkön játszódik! Erre nagyon jó példa volt az Angyalos ház és más történetek. Fábián Janka mindennek pontosan utánanézett, az akkori történelmi körülményeket, szokásokat, öltözködést, és amit még el tudunk képzelni, mind fantasztikusan bemutatta az olvasók számára.
Bővebb értékelés: http://varazstinta.blogspot.hu/2017/08/fabian-janka-az-…

3 hozzászólás

Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Buda egyik csendes utcájában áll egy omladozó ház. A homlokzati nagy erkély két oldalán egy-egy szépséges angyal magasodik, kezükben leeresztett pallos – mintha csak a házat vigyáznák mindenfajta veszedelemtől. Bizony, van is mitől óvni-védeni, mert le akarják bontani, hogy szállodát építsenek a helyére. A lakók azonban mozgalmat indítanak a patinás épület megmentésére, vezetőjüket, Zsuzsát pedig szoros szálak és emlékek fűzik a házhoz: annak idején, egyetemista korában rendszeresen látogatta ott a csaknem százéves Hilda nénit, aki elmesélte neki az életét.
Paál Hildának szavai életre keltik az 1910-es éveket, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Hilda, Klári, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás, és persze a szerelem, valamint az elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. Az angyalos ház azonban titkokat is rejt: az egyik emeleti lakásba rejtélyes új lakó költözik, és esténként különös vendégek fordulnak meg nála. A lányokat furdalja a kíváncsiság, és amikor nyomozni kezdenek, akaratukon kívül még a kor politikai cselszövéseibe is belekeverednek.
A ház története ezzel nem ér véget, tovább folytatódik-bonyolódik a kötet végére beillesztett két novellában. A Karácsony a ligetben egy félszeg, édes-bús, tragédiába torkolló szerelmet idéz, a Rozmaring pedig a némafilm korának Amerikájába, a Broadway színpadjaira és a New York-i filmstúdiókba vezeti a regény egyik szereplőjét és az olvasót.

Hirdetés