Noro  értékelése


Noro >!
Soren Ward: Feketepart

Ammerúnia világából mindig is az emberi nézőpontú történetek érdekeltek. Az elf-mániás kötetek (miután az elsőre rendesen megharagudtam) távol állnak tőlem. Ez a regény/novellafüzér pedig a talán a legérdekesebb feldolgozása annak, hogyan is harcolnak ezen a világon a hatalmas hátrányból induló embernépek a pöffeszkedő, hegyesfülű halhatatlanokkal.

A kötet öt története három különböző korszakot mutat be. Az elf birodalmak elleni lázadásét, a világ egyezményes jelenét, valamint egy lehetséges jövőt, amelyben a szerző merészen kilép a klasszikus fantasy komfortzónájából. Együttesen pedig felvázolják egy városállam egész történelmét, és felfedik az emberiség fénykorának sötét, néha évszázadokon átívelő titkait. Kegyetlen, a grimdark irányzatba hajló kalandok ezek, ahol az egyes hősök élete nem sokat ér. Úgy érzem, hogy Ynev és Worluk univerzumából is kölcsönöz kisebb-nagyobb ötleteket, de az végeredmény hangulata mégis egyedi.

Néhány megjegyzés az utolsó történetről: spoiler

Mindez a 2000-es évtized egyik legjobb logós könyve lehetne, de sajnos a stílus rendkívül barokkos, amelyben egyik körmondat követi a másikat. (Mellesleg nem is olyan rövid, mint amilyennek az oldalszámból tűnhet: 10 évvel ezelőtt ugyanis még nem pazarolták úgy a papírt, mint manapság, és nem nyamvadt 20-25 sorokat nyomtattak egy oldalra :D Ha még azt is tudták volna, milyen egy ízléses borító…) Ráadásul hiába cserélődik le háromszor is a narrátor személye, a fogalmazásmód semmit sem változik. De ezzel együtt is merem kipróbálásra ajánlani azoknak, akik szeretik a hagyományos fantasyt nem egészen hagyományos tálalásban olvasni. Ja, és a borítótól nem megijedni spoiler!

1 hozzászólás

Soren Ward: Feketepart

2.000 FtRégikönyvek.hu antikvár
Könyvtár
Soren Ward: Feketepart

A bahrudzsai emír magasztos célt talál: megmenteni az emberiséget a biztos pusztulástól, ami a közelgő Holdfordulóban vár rá. A megvalósítás rögös útját megszegett esküvések, kiürített méregpoharak, vérmocskos pengék és mágiával szétégetett holttestek szegélyezik. Az őrült terv nyílt színen és a politika szövevényes útvesztőjében egyaránt tengernyi áldozatot követel.
De vajon meddig juthat el Feketepart hatalmasságainak évszázados játszmájában egy szabadúszó varázslónő és egy északról ide szakadt kardforgató? Miként lépnek szövetségre az emír végrehajtóival a rejtőzködő Borostyán boszorkányai? Vajon az árnyékháború elkerüli-e a holdelfek figyelmét? És vajon mikor kénytelen a szolga ura ellen fordulni?

A Hetvenhét novellapályázat díjnyertes szerzőjének regénye pergő cselekményű, ízig-vérig fantasy-regény. Soren Ward lebilincselő mesélői stílusban, hús-vér hősökkel, meglepő fordulatokkal tárja elénk a Királyság arcának sötétebbik felét, ahol minden ártalmasabb, mint amilyennek első látásra tűnik.

Eric Muldoom