Mariann_Czenema P értékelése


>!
Mariann_Czenema P
Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

A Budapesti molyklub augusztusi témája a dokumentumregény lesz, és bár én az éppen aktuális találkára nem tudok elmenni, azért becsületből végigszenvedtem a művet.
Merthogy szenvedés volt, unalomtenger, hiába a szórengeteg, ha ismétlődő történések vannak benne, légből kapott teória, béna fényképekkel illusztrálva.
(ha ezért elkap egy vámpír, bizony Isten, a halált is előbb vállalom, mint hogy még egyszer ettől az írótól kelljen bármit is olvasni!)
Dokumentumregény címke tévesen szerepel rajta, ez a könyv egy merő kitaláció egy képzeletbeli naplóról – így is szerepel, beleillesztett részletenként a történetfolyamba.
Van egy bevezető rész, amelyben az író elmeséli, hogyan került hozzá Lincoln naplója, majd belelendül a „jóba”, és következik 320 oldal mese.
Néha nagyon lapos, nyűglődős a történet, előre kitalálható fordulatokkal; máskor viszont éveket ugrik előre, csak győzze követni az olvasó; vagy éppen átalakul akció-horrorfilmé.
Nem csodálom, hogy mozivászonra került, oda valló, de nem a jó értelembe vett alkotásként, hanem szenzációhajhász, hálivúdi pénzgyárként.
És a vége? … tényleg, eszembe se jutott! csak vagy százszor olvasás közben :((
Először, utoljára, soha többet esete.

2 hozzászólás

Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Seth Grahame-Smith: Abraham Lincoln, a vámpírvadász

Egy nemzet gyerekkorának tétova éveiben látja meg a napvilágot spártai körülmények között, messze a civilizált városoktól, az indián határvidéken Abe, egy telepes fia, aki már gyermekkorában sok legendát hall az átutazóktól, és korán megtanul vigyázni magára, hiszen tudja, hogy nagyapját olyan indiánok ölték meg, akik kiásták a fehér ember ellen a csatabárdot. Így hangzik legalábbis a kézenfekvő magyarázat, amit Abe készséggel el is hisz, míg egy éjszakán tanúja nem lesz egy vendégük rejtélyes és hátborzongató színeváltozásának. A kiskamasz eddig is több rokonát veszítette el; a végvidéken gyakori a baleset és betegség idején messziről kell hívni az orvost. Szeretett édesanyja halálának körülményei azonban elgondolkodtatóak, és Abe rövidesen megtudja apjától az igazságot a lényekről, amelyek a korai amerikai köztársaság mindennapjaira hatalmas befolyással vannak, s maholnap élet és halál urai lesznek az egész kontinensen. A favágáson izmosodó, elméjét a civilizáció határára csak ritkán eljutó könyvekből lelkesen csiszoló fiatalember tizenhét évesen ejti el első vérszívóját, de csak évekkel később, egy különös szövetségkötésnek köszönhetően kezd hivatásszerűen vadászni a vámpírokra. Ügyvédként, népszerű politikusként, családapaként egyaránt végzetes hivatásával viaskodik, míg végül az Egyesült Államok elnökeként azt a feladatot rója ki rá a sors, hogy az élőhalottak térnyerését minden áron – akár polgárháború kirobbantása árán is – visszaszorítsa. A könyv alapján nagy sikerű szuperprodukciót forgattak Hollywoodban.

Hirdetés