ViraMors P értékelése


>!
ViraMors P
Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa

Hangulatos könyv, mind világában, mind stílusában otthonosnak éreztem, visszaemlékezve arra az időszakra, amikor kölyökként szinte habzsoltam a klasszikusnak minősülő fantasyt. Emiatt – bármilyen furcsán is hangzik – kifejezetten szerettem alvás helyett előtt olvasni :)

A köteten erősen érezni, hogy egy sorozat indító eleme. Hobb a hatéves Fitz-cel együtt kézen fogja az olvasót is, és beinvitál a világába, nem habozva megmutatni a szépségét és az árnyoldalát is. Ahogy a fiú felnő, úgy tudunk meg mi is egyre többet a Hat Hercegségről, Kosvárról és persze a királyi udvarról, annak minden intrikájával együtt. Szívesen kalandoztam ebben a – számomra ismeretlen ismerős – világban, örömmel fedeztem fel az emlegetett helyek közül azt a párat, ami az Élőhajók sorozatból már ismerős volt.
Annak ellenére, hogy a történetben felfedezhetőek bizonyos sablonok spoiler, Hobb mindezt részletesen kidolgozva és gyönyörűen megírva meséli el nekünk. A stílus és a világ egyszerűen lenyűgözött, pont ahogy ezt el is vártam.
Amellett viszont nem tudok szó nélkül elmenni, hogy mennyiszer éreztem azt, hogy Fitz csak sodródik az eseményekkel. Voltak időnként korrekt húzásai, de elég sokszor csak 'van', és meghökkentő, hogy időnként mennyire nem vesz észre teljesen egyértelmű dolgokat. Ellentétben vele a mellékkarakterek közül viszont nagyon sok mindenkit megkedveltem.
Az viszont csak a saját egyéni kínom, hogy akarva-akaratlanul is hasonlítgatom az Élőhajókhoz, és némi hiányérzetet hagyom bennem, hogy az ottani sok szálon szőtt mese helyett itt egyetlen nézőpontból, alapvetően lineárisan látunk mindent.

Erős kezdés, de azért lehetett volna erőteljesebb is.
4/5 csillag


Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa

Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ifjú Fitz Lovag herceg fattyúgyermeke, akit apja mogorva istállómestere nevel a Hercegségek királyi udvarában. A nemesek közül senki nem veszi kutyába sem, csak az intrikus Elmés király figyel fel rá, aki ráveszi, hogy titkon elsajátítsa az orgyilkosok művészetét. Mert Fitz vérében a Mesterség munkál, amelynek veszedelmes és vad mágiája segítségével a Látnokok emberemlékezet óta uralják a Hercegségek viharverte királyságát. Fitz egy olyan időben cseperedik fel, amikor barbár vörös martalócok dúlják fel a partokat és alvajárók kóborolnak a szárazföld szívében. Hamarosan a fiú megkapja első lélekpróbáló küldetését – mert Fitz veszélyt jelent ugyan a trónra… de ő lehet a királyság túlélésének kulcsa is.

Hirdetés