Niitaa P értékelése


>!
Niitaa P
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

"(…)
Ha te is szépirodalmat szeretnél olvasni, de nem tudod, hol kezdj neki, akkor bátran merem ajánlani ezt a jó humorú, néhol fanyar, kedves, lélekemelő történetet. Rengeteg minden rejtőzik a gyönyörű borító alatt, melyek mint a felszínre szeretnének törni. Érdemes adni neki egy esélyt. A könyv elolvasása után garantáltan magaddal fogod még a mondanivalóját napokig, akár hetekig is hordozni. Emellett segít különbséget tenni érték és érték között. Segít abban, hogy meglásd a pillanatok szépségét, hogy miért érdemes élni, illetve azt is, hogy mennyire múlandó is minden. Elgondolkoztat. Megdolgoztat. Nem limonádé történet."

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/08/muriel-barbery-su…


Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája

Az ötvennégy éves Renée egy párizsi magánpalota házmestere. Kövér, tyúkszem van a lábán, hitvány ételeket eszik és szappanoperákat néz. Csakhogy Renée-nek van egy titka: hihetetlenül művelt. Szereti a filozófiát, a zenét, és a japán művészetet. Álarca mögül mélyen lenézi a luxuslakások gazdag lakóinak üres életét.
A 12 éves Paloma, az ötödik emeletről, látszólagos engedelmességgel igyekszik belesimulni a tizenévesek popkultúrájába, de ő is kimagasló intelligenciát takargat. És mivel lesújtó véleménnyel van a világról, azt tervezi, hogy tizenharmadik születésnapján felgyújtja lakásukat, majd véget vet életének.
Ők ketten a regény főszereplői és egyúttal narrátorai. Meg a házba költöző dúsgazdag japán férfi, aki puszta létével, no meg azzal, hogy átlát a szitán, izgalmas mozgásba hozza az eseményeket…