Szilárd_Berke I értékelése


>!
Szilárd_Berke I
Joe Abercrombie: Pengeélen

Joe Abercrombie: Pengeélen Történetek az Első Törvény világából

Joe Abercrombie kötet? Egyik kedvenc íróm, szóval nincs kérdés, kosárban a helye. Hogy antológia? Hm. Még izgalmasabb a helyzet, hiszen novelláknál más az írói feladat, más a kihívás; ami működik regény terjedelemnél, vajon működik-e itt is? Joe-nál összességében remekül, bár a végeredmény azért nála is megbicsaklik pár helyütt. Nézzük az elbeszéléseket egyesével.

1) Gyönyörű rohadék 5/3
Eredettörténet Gloktához, abból az időből, amikor ezredesünk a vivőkörök ünnepelt kardmestere. Ez az írás kissé olyan lett, mint maga a főhős: „ripacskodó, pipiskedő”, hogy a jelzőt jelzőre halmozó írótól idézzek. Mesterkéltnek hat, befejezetlen, de West, Rews és Sneci szereplése pozitív adalék. Ujjgyakorlatnak tökéletes, felvezetésnek egy kötetben talán kevéssé…

2) Apró szívességek 5/5

Shev, a mestertolvaj és segédje, Severard első története. Itt tűnik fel a színen az „óriás” termetű északi harcosnő, Javre. Az „ellenfél” szemszögéből nézve ez egy „rosszkor rossz helyen” sztori, mégpedig nagyon is élénk, pezsgő ritmussal, remek jellemábrázolással.

3) Pocsék melók 5/5

Begy és Whirrun. Ennyi pont elegendő ahhoz, hogy izgatottan faljam a sorokat. És nem is hiába: ez itt bizony egy „Hősök” kötet „kicsiben”. És működik, kérem szépen.:) Így kell felhajtani a senkiföldjén egy varázstárgyat, amit „Diablo” feelinges törzsi szekta őrizget. Pocsék egy meló.

4) Lógjunk meg! 5/5

„- Szerintem lógjunk meg a városból – javasolta Javre. – Nem, nem, nem! Kivételesen szó sem lehet róla! – csattant fel Shev. – Nem lehet csak úgy végigszáguldani az életen, mindenhol csak romokat hagyva hátra a baklövéseid után.”
Shev és Javre története folytatódik, és bekerül a képbe az Arany Rend a templomos lovagjaival, mégpedig az ellenkező oldalon. Szépen kimunkált csatajelenet van kialakulóban, súgja az előérzetem, és így is lesz. :) Rövid, de frappáns, és alapvetően egy önmagában is kerek epizód.

5) Pokol 5/2,5

„Kahdia egyszer azt mondta neki, túl sokat gondolkodik ahhoz, hogy jó ember legyen.”

Kulcsszavak: gurkhuliak (természetesen Evőkkel az élen) ostromolják Dagoskát, Templomos menekülni próbál az elkerülhetetlen vég elől. Amolyan „mutassunk a világból egy újabb szeletet” geofrámiás novellácska, semmi több.

6) Két nő 5/4

Valahol Északföldön vagyunk, és hát Javre méltó ellenfélre (megtoldhatnám még pár szerepkörrel, de nagyon spoileres lenne) talál Blighi Whirrun személyében. Üldözők csaholnak mindkét legendás alak sarkában, szóval a csontzúzás garantált, a kérdés már csak az, kik lesznek a túlélők közt. Már ha lesznek túlélők.

„Kurva Északföld!” Javre

7) Rosszkor, rossz helyen 5/4

Nyúlfarknyi sztori a Valint és Balk Pénzintézet styriai fiókjából, számomra ismeretlen főhőssel. A második egy amolyan „királygyilkos” éjszakáról, aztán egy csata, amiben Murcatto is feltűnik, és mi egy zsoldos nézőpontjából éljük át az eseményeket. És persze valaki mindig rosszkor lesz rossz helyen. Mondhatnám, hogy „tipikus” töltelék anyag, de Abercrombie kevés leütésből parádésan felvillantja, hogyan is érdemes/lehet eltérő nézőpontokat tálalni a tisztelt olvasó elé.

8) Szép kis útonálló 5/5

Aki szerette a Vérvörös vidék western hangulatát, annak minden „filmes” stílusjegyével együtt, ezt is kedvelni fogja. Szende sztorija, jó véres, komor, fordulatokat tartogató.

„- Az ember azt hinné, hogy valami démon vagy, és mind a két kezedben két-két kardot forgatsz, úgy suttogták a nevedet. Hát képzeld el, b*szod, mekkorát csalódtam, mikor kiderült, hogy csak egy csálé fogú, húgyszagú riadt kislány vagy.”

9) Tegnap, egy Barden nevű falu közelében 5/4

Az Unió Északföldét dúlja, a történések színhelye egy farm és egy mellette elhaladó útvonal, amelyen az utánpótlás szekerei cammognak az ellátmánnyal, Gorst ezredes irányítása alatt. A farm gazdája aggódó arccal figyeli a menetet, és megérzései nem csalják meg, ez a karaván bizony nem fog itt sértetlenül elvonulni. Kapunk több nézőpontot is a rövidke (ám erőteljesen kivitelezett eseményhez), számomra mindegyik hatásos volt, talán Gorsté és a gazdáé tetszett a leginkább, de a másikak is élvezetesek.

„…egy falevél sem döntheti el maga, milyen utat járjon be a szélben.”

10) Három nő 5/4

Shev, Javre, Vitari és persze az elmaradhatatlan üldözők újabb felvonása. (Ha még nem írtam volna, itt már nyilvánvalóvá válik, hogy rengeteg a kötetben a klasszikus „menekülök valami/valaki elől” sztori.) Joe előhúz a tarsolyból egy újabb fordulatot, és nehezíti a túlélési esélyeket azáltal, hogy Javre seggrészeg (gyakorta az, de most úgy igazából). :)
És… Shev élettörténete szintet lép, meg kell hozzon egy súlyos döntést.

11) Szabadság! 5/4

Nicomo Cosca méltatása egy „neves biográfus” tollából, avagy lélegző történelem egyenesen a hadszíntérről, házi történetírónk tollából, erős kontroll alatt. :)
Maga a novellácska csak átlagos lenne, apró fejezet egy hosszabb történetből, de a szarkasztikus humor, maga az alap ötlet és Cosca alakja feljebb tornázza a skálán.

12) Nehéz idők 5/4

Carcolf mestertolvaj (Shev szerelméről van szó) sztorija, ezzel az írással már találkozhattunk egy másik antológiában (Zsiványok, Fumax kiadó). A történések egy ellopott küldemény körül forognak nagy intenzitással, jól adagolt humorral. Jellegzetesen Abercrombie stílus, és lezárt történet Sipani alvilágából.

13) Szörnyeteg születik 5/5

Hősök pl.: Bethod, Sömör és Calder, utóbbiak még gyerekek, és feltűnik még Begy, Kutyaember, csak hogy pár neves embert is megemlítsek a Véres Kilencesen kívül.
Bethod célja itt egy asztal melletti megegyezés, mielőtt Csörgőnyakú és emberei ellene fordulnának teljes haderejükkel. Nagy a tét, és Bethodnak most csak a szavak ereje áll rendelkezésre, és persze hadúri tekintélye, hogy megőrizze saját emberei támogatását, miközben visszaállítja maga mögé Csörgőnyakút. És ehhez „csupán” egyetlen gesztust kell tennie…
Félelmetes, ahogy átjön Kilencujjú karaktere, szinte beleborzong pár helyütt az ember. Erős írás, nem véletlenül zárja ez a kötetet.

„- Egyesek bármit elpusztítanának, egyes-egyedül azért, mert úgy érzik, megtehetik – suttogta. – De egy igazi vezető számára a háború csak végső megoldás lehet. Ha háborúznod kell, máris vesztettél.” Bethod

Summázat:
Szerintem az utóbbi húsz év egyik legjobb egyszerzős fantasy antológiája. Abercrombie mindazt magabiztosan hozza alkotóként novella kategóriában, amit a regényeiben is. Nem többet, nem kevesebbet, nem lesz belőle egy Moorcock vagy Vance, ami az ötletességet illeti, de nem is ezt vártam el tőle, hanem hús-vér karaktereket, pörgő cselekményt, realizmust, kiömlő beleket, szexet és káromkodást. :) Kiváló anyag a „low fantasy” irányzaton belül.

2 hozzászólás

Joe Abercrombie: Pengeélen

Joe Abercrombie: Pengeélen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az Unió seregében hemzsegnek a rohadékok, de csak egyikük hiszi azt, hogy hősiessége révén megmentheti társait a gurkhuliaktól: a senkivel össze nem hasonlítható Sand dan Glokta ezredes.

Curnden Begy és a tucatja egy titokzatos tárgyért érkeztek a Crinnán túlra. Egyetlen apró bökkenő akad: egyikük sem tudja, mi is a szóban forgó tárgy.

Shevedieh, Styria legjobb tolvaja egyik katasztrofális helyzetből a másikba bonyolódik legjobb barátja és legnagyobb ellensége, Javre, a hoskoppi oroszlánasszony oldalán.

Sok évnyi vérontás után Bethod, az idealista hadúr mindenáron békét akar teremteni Északföldön. Már csak egyetlen egy ember áll az útjában – saját eszét vesztett bajnoka, észak legrettegettebb embere, a Véres Kilences…

„Ez a könyv egy tökéletes, véres svédasztal. Újabb és újabb fogásokon keresztül mélyebben megismerhetjük a regények mellékszereplőit, és mindennek a jellegzetes Abercrombie-féle humor ad különleges pikantériát.”
– Dave Bradley, SFX

Hirdetés