jehuka P értékelése


>!
jehuka P
Benkő László: Táltosidők

Elvarázsolt az a nagyon intenzív hangulat, ami ebből a könyvből árad, teljesen magával ragadott a lapok között megelevenedő mogyeri ősök szelleme :)
Nem volt könnyű olvasmány, nehezen haladtam a kissé archaikus nyelvezet miatt, de ezt egy cseppet sem bántam, ez csak növelte az olvasás élményét. Ezen kívül csak dicsérni tudom Benkő Lászlót, milyen bravúrosan megoldotta, hogy azt a hihetetlenül sok információ, amit belesűrített a történetbe, nem tette szárazzá a regényt. Élvezetes a történetvezetés (bár személy szerint nem szeretem a történelmi regényekben a túlzott szerelmi vonulatot), mozgalmas a cselekmény. Kifejezetten érdekesre és szemléletesre sikerültek a politikai viszonyokat bemutató részek, a törzsek Kazár Birodalomban való helyzetének leírása, a besenyő fenyegetés, a szláv népek helyzete és összességében ezek összefüggései a hatalmi erőviszonyok ismertetése.
A karakter ábrázolásokkal alapvetően elégedett voltam, bár Virág viselkedése olykor kiverte a biztosítékot. Bekét hamar megkedveltem és Gecse további sorsára is nagyon kíváncsi vagyok. Nem tudom a valóságban milyen volt, de Álmos személyét én is valami hasonlóképpen képzeltem el.
Ha nem is azonnal, de hamarosan jöhet a 2. kötet :)


Benkő László: Táltosidők

Benkő László: Táltosidők

A magyar honfoglalásról szóló, három kötetet magába foglaló, hiteles történelmi tényekre alapozott, ám lebilincselően izgalmas regényfolyam első része az olvasót a IX. század közepére repíti vissza, a magyarok levédiai és etelközi őshazájába. A lendületes és nagy ívű mű cselekménye több szálon futva egy családregény-trilógia alapjait teremti meg.
Beke, a fiatal „mogyeri” vitéz élete szerencsétlen fordulatot vesz, mikor egy véletlen baleset során halálosan megsebesíti legjobb barátját. A családi vérbosszú elől menekülve más magyar törzsben keresi a boldogulást, s hogy zsákmányt és ennek révén feleséget szerezzen, részt vesz a Kazár Birodalom oldalán segédhadként fellépő magyar sereg harcaiban. Az itt szerzett csaknem végzetes sebesüléséből a sors szeszélye folytán éppen az ellenséges besenyők gyógyítják fel, és a vitéz rádöbben: a magyar törzsek első számú ellensége nem ez a hozzájuk nagyon is hasonló és másoknak kiszolgáltatott pusztai nép, hanem a kazár alávetettség.
A magyarok nagyfejedelme és a törzsfők hasonlóan gondolkodnak, ezért diplomáciai és katonai fondorlatok útján megkezdődik a lassú, de tervszerű elszakadás a kazár kaganátustól, ám ez idő tájt a magyar törzsszövetség előtt még számtalan kemény küzdelem és véres csata áll. A regényt végigkíséri Beke és Virág szívszorító szerelmi története, amely kiteljesedésének minduntalan gátat szab a népek vándorlásából fakadó történelmi kényszer. Levédia földje lassan már a múlté, és az új szállásterület, Etelköz megtartása a kazároktól való függetlenedést követően is komoly bonyodalmakba ütközik.
Az ősi magyarság életének és történetének e rendkívül fontos szelete Beke és bajtársai, a magyar törzsi vezetők döntései és cselekedetei, valamint Virág és titokban megszült fia, Gecse, a solymász személyes sorsán keresztül tárul elénk.
A történet tovább folytatódik az Idegen tüzek című kötetben, és A megszerzett föld honfoglalásunkat bemutató sorai által válik teljessé.

Hirdetés