LyennSunny értékelése


>!
LyennSunny
Antonia Fraser: VIII. Henrik hat felesége

Ezer éve szerettem volna elolvasni ezt a könyvet. Imádom a Tudor-kort és mindent ami vele kapcsolatos. Néha túl tömör volt a könyv, de végig fenntartotta az érdeklődésemet. Szóval nagyon jól esett. :) A Tudor-kor rajongóinak kihagyhatatlan.


Antonia Fraser: VIII. Henrik hat felesége

Antonia Fraser: VIII. Henrik hat felesége

Számos művészeti ág kedvelt témáját dolgozza fel nagyívű (és bestseller érdekességű) történelmi esszéjében a kitünő angol történész-író, akinek Mária, a skótok királynője című könyve már szintén megjelent magyarul.

Az angol reneszánsz idején, VIII. Henrik, a Tudor-házbeli uralkodó és az angol reformáció korában játszódó történet hőse valójában hat asszony, hat királyné, akiket a köztudatban nem elsősorban életük különböztetett meg egymástól, hanem inkább az, ahogyan ezek az életek – jobbára tragikusan – véget értek.

Hat egymástól nagyon különbőző asszony életének története ez a könyv, ám alapjában mégis összefüggő elbeszélés.
-Igyekeztem – mondja a szerző- valamennyi asszonyt azzal a rokonszenvvel szemlélni, amelyet már csak azért is megérdemelnek, mert VIII. Henrik feleségeinek korántsem irígylésre méltó sors jutott osztályrészül. És mégis : tárgyilagos távolságtartásra törekedtem… Remélem sikerült ugyanilyen távolságtartást tanúsítanom a királlyal kapcsolatban is.
Ő a hatalmas májusfa, mindennek a középpontjában, körülötte járták körtáncukat ezek az asszonyok.
Ám ez itt, nem az ő története, hanem az asszonyoké.