B_Petra értékelése


B_Petra>!
Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

TANSTAAFL (there is no such thing as a free lunch)
TANSTAAFL something advertised as being „free” will invariably have hidden costs.
Nos ennek a könyvnek meg is volt az ára, több szinte teljesen elvesztegetett unalmas óra. Abszolúte nem tetszett, de nagyon nem. Mindig adok újabb esélyt Heinleinnek, de hiába, sci-fi kultúra ide vagy oda, nem jó. Mivel szemben kapott Hugó dijat annó, nem tudom, de megnézem. Semmi sem tetszett, a szereplők, az MI, a kutúrájuk, a társadalmuk, a házassági szokásaik, a nyelv amit használ, a mesélés stilúsa, unalmas. Nem az a baj, hogy régi, hamem, hogy nem érdekelt, szinte belealudtam még az utlsó tiz oldalon is.
A csillagközi invázió sokkal jobb, ha már Heinleint olvasol inkább azt.


Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

Robert A. Heinlein: A Hold börtönében

„Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.” E szavakkal lépett a Hold felszínére 1969-ben Neil Armstrong. Mintegy száz évvel később, egy újabb nagy ugrásnak köszönhetően immár iparosodott az egész égitest. Bányák és gyárak mindenütt, ám a megtermelt javak nem a telepeseket gazdagítják, minden a Földet illeti meg. Ez azonban természetes, a Hold ugyanis egy ideje gigantikus büntetőtelepként üzemel. Tökéletes börtön, hiszen aki néhány évet eltölt itt, a csekély gravitációhoz való alkalmazkodásnak köszönhetően már nem térhet vissza az anyabolygóra.
A „holdlakók” felnövekvő új nemzedékében aztán igény ébred a függetlenségre, arra, hogy a Hold a maga ura lehessen. A Föld kormányainak ez persze nem tetszik, úgy döntenek hát, akár erővel is megőrzik fennhatóságukat. Az elszabadult indulatok elkerülhetetlenül háborúba torkollnak.
Mannie, a félkarú komputertechnikus akaratán kívül keveredik bele a politikai játszmákba, amikor a Hold legnagyobb szuperszámítógépe meghibásodik. A hiba azonban egyáltalán nem az, aminek látszik: HOLMES IV egyszerűen öntudatra ébredt, és úgy döntött, kiveszi részét az emberek függetlenségi háborújából.

Az SF első Nagymestere ezzel a Hugo-díjas regényével írta bele magát kitörölhetetlenül az irodalomtörténetbe. A Hold börtönébent három ízben szavazták az olvasók minden idők tíz legfontosabb SF-műve közé.

„Az ő ötletei jelölték ki a mi utunkat.”
– Tom Clancy

„Egy szó jut eszembe róla: kihagyhatatlan.”
– Robert Silverberg

„Robert A. Heinlein talán minden idők legfontosabb SF-írója.”
– The Science Fiction Encyclopedia