Mesemondó I értékelése


>!
Mesemondó I
Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Na, ebből a könyvből lehetne egy zseniális tévésorozatot készíteni. Kosztümöset, humorosat, történelmit, relevánsat. Szerethető, ám mélységesen 16. századi Zrínyivel, fontoskodó hivatalnokokkal, vitéz leventékkel. Sok-sok kultúrsokkal. Némi politikai utalással, és némi piszkálódással a nagy nemzeti érzület és a dicső régmúlt rovására. Nagyon kitalálta ezt Mikszáth a maga korában, nem hiába remek olvasmány, még akkor is, ha az aktuálpolitikai utalásoknak csak a felét értettem. Gondolom, nem véletlenül volt ilyen bonyolult, már a kor embere sem értette…
A fél csillag nem Mikszáthnak szól, hanem a kiadásnak, ami ahhoz képest, hogy diákoknak szól, nem sok magyarázatot fűzött a szöveghez, pedig néha elkelt volna. Sebaj, arra van a Google.


Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Mikszáth Kálmán: Új Zrínyiász

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A múlt század végén feltámadó, és katonái élén megjelenő Zrínyi az ezeréves Magyarországot ünneplő közéletbe csöppen bele. A szigetvári hős akaratlanul is szembekerül a társadalom, a politika és a gazdaság jeleseivel, s így jó alkalmat ad az írónak, hogy szatírája körébe vonja a közélet mindenféle köreit, ne kímélje a minisztereket, más nagyurakat, ne kímélje olyan barátait sem, mint Szilágyi Dezső vagy Darányi Ignác, akikkel esténként együtt szokott ülni az István főhercegben. A regény, amely eredetileg 1898-ban jelent meg Mikszáth kérészéletű lapvállalkozásában, az Országos Hírlapban, majd ugyanabban az esztendőben könyv alakban is, a megjelenése pillanatában a nyílt vagy burkolt támadások célpontjába került. De amíg a sértettek dohogtak, fenyegetőztek vagy ellentámadásra készülődtek, az olvasóközönség a szívébe zárta az író remekművét, s az Új Zrínyiász a friss szenzáció elmúltával is, közel száz éve, Mikszáth egyik legolvasottabb műve maradt.

Hirdetés